Deel dit:
Share

De Franse hoofdstad is al lange tijd een cultureel knooppunt waar invloeden van over de hele wereld samenkomen. Als u geïnteresseerd bent in de Nederlandse cultuur en exposities wilt ontdekken die verband houden met Nederland terwijl u in Parijs verblijft, bieden deze drie culturele plaatsen een onderdompeling in de artistieke rijkdom van Nederland.

  1. Atelier des Lumières – Nederlandse Kunst in het Licht.

Atelier des Lumières is een unieke culturele plek in Parijs die zich richt op immersieve kunst. Elk jaar staat het in de schijnwerpers met gerenommeerde schilders. Atelier des Lumières presenteert digitale, meeslepende en hedendaagse tentoonstellingen die bezoekers meenemen naar het hart van artistieke meesterwerken. In 2021 werd Nederlandse kunst in de schijnwerpers gezet met een tentoonstelling getiteld “Van Gogh, De Sterrennacht.” U zult versteld staan van de draaiende kleuren van “De Sterrennacht” en andere iconische werken van Van Gogh, zoals “Het Korenveld met cipressen.” Begeleid door geluidseffecten is de onderdompeling compleet.

  1. Het Musée d’Orsay – Nederlandse Impressionisme.

Het Musée d’Orsay is een van de meest prestigieuze musea in Parijs, bekend om zijn uitzonderlijke collectie van impressionistische en postimpressionistische kunst. Hoewel deze bewegingen vaak met Frankrijk worden geassocieerd, hebben veel Nederlandse kunstenaars ook bijgedragen aan deze artistieke stroming. Zo zal er van 3 oktober tot 4 februari 2024 een tentoonstelling plaatsvinden waarin de werken van de kunstenaar Vincent van Gogh, gemaakt in de laatste twee maanden van zijn leven, prominent worden tentoongesteld.

Het museum bevindt zich in een voormalig treinstation, wat deze originele omgeving extra charme geeft en het museum een bezoek meer dan waard maakt.

Over treinstations gesproken, u kunt optimaal genieten van een lang weekend door gemakkelijk naar Parijs te reizen met de TGV, via SNCF Connect. Deze optie stelt u in staat om uw ontspannings- en verkenningstijd in de Franse hoofdstad te maximaliseren. De hogesnelheidstrein biedt niet alleen een snelle en comfortabele reis, maar brengt u ook rechtstreeks naar het hart van Parijs, zoals Gare de Lyon, Gare du Nord of andere centrale stations, waardoor u de vermoeidheid en wachttijden die gepaard gaan met luchthaventransfers kunt vermijden. Hierdoor heeft u meer tijd om de beroemde culturele bezienswaardigheden te verkennen.

  1. Fondation Custodia – Nederlandse Wortels.

Gelegen in het 7e arrondissement van Parijs, in twee herenhuizen, is de Fondation Custodia een must-visit voor degenen die de collectie van kunsthistoricus Frits Lugt willen bewonderen of ontdekken, evenals leningen van andere instellingen. De wortels van deze stichting liggen in Nederland, waar de vergaderingen van de raad in het Nederlands worden gehouden. Nederland staat regelmatig centraal in hun tentoonstellingen. Jacobus Vrel, een Nederlandse schilder, wordt tentoongesteld tussen juni en oktober 2023. Fondation Custodia heeft ook een kunstgeschiedenisbibliotheek met meer dan 130.000 volumes en een boekhandel.

Door deze drie culturele plaatsen in Parijs te verkennen, krijgt u de kans om de rijke artistieke en culturele geschiedenis van Nederland te ontdekken, terwijl u geniet van de pracht van de Lichtstad.

Spread the word. Share this post!