Deel dit:
Share
blank

Sommigen zeggen dat het bijzondere van Aken zijn ligging op het drielandenpunt Duitsland – Nederland – België is. Anderen vinden dat het de dom van Aken is die zo veel bezoekers naar de stad lokt. Wij zeggen dat het allebei is – en nog veel meer. Maar kom er gewoon zelf achter wat de meest westelijk gelegen stad van Duitsland zo bijzonder maakt.

Aken is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen met een lange geschiedenis en een beroemde Dom.

De bronnen
De Romeinen noemden de hete, zwavelhoudende minerale bronnen in deze omgeving Aquis-Granum, naar de Keltische god van de genezing Grannus. Sinds de Romeinse tijd zijn deze hete bronnen gekanaliseerd en veranderd in geneeskrachtige baden, die nog steeds in gebruik zijn.

Bezienswaardigheden
De Dom van Aken is nog steeds het meest opmerkelijke gebouw van de stad en maakt deel uit van de palts van Karel de Grote. De Aula Regia in de palts werd vele malen verbouwd en vormt nu het stadhuis van Aken (met Granusturm). De centrale cour van de palts is nog steeds herkenbaar als het plein het Katschhof tussen beide gebouwen. De dom was gedurende 400 jaar de grootste kerk ten noorden van de Alpen. De tombes van Karel de Grote en Otto III zouden zich in deze kerk bevinden, hoewel ze bij recent archeologisch onderzoek niet werden gevonden. Ook worden hier de relieken bewaard die Karel de Grote in 799 ter inwijding van zijn koninklijke kapel (paltskapel) vanuit Jeruzalem zou hebben laten overbrengen: de windselen van het Kind Jezus, de lendendoek van Jezus Christus, het kleed van de Maagd Maria en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper gewikkeld zou zijn geweest. Dit werd echter pas in 1239 openbaar bekend. Hierdoor kreeg de Dom van Aken een religieuze betekenis als bedevaartsoord en ontstond een pelgrimage. De zevenjarige cyclus van deze Heiligdomsvaart ontstond echter pas in de eerste helft van de 14e eeuw. Nog steeds komen elk jaar duizenden gelovigen naar Aken voor de toning van de relieken. De eerstvolgende Heiligdomsvaart in Aken is in 2014.

De Dom van Aken was in 1978 het eerste Duitse monument op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Behalve de dom zijn er in Aken verschillende andere kerken, waaronder de Heilig-Hartkerk en de Drievuldigheidskerk.

Rondom Aken hebben twee ringmuren gelegen, die de stad moesten beschermen tegen aanvallers. Van deze stadsmuren van Aken is slechts een klein gedeelte overgebleven. Van de binnenste stadsmuur, die bestond uit tien stadspoorten en tien waltorens met tussenliggende muurgedeeltes, resteren alleen van de tussenliggende muren nog enkele muurfragmenten. Van de buitenste stadsmuur, die bestond uit elf stadspoorten, drieëntwintig weertorens, tussenliggende muren, weererkers en wachthuizen, zijn twee stadspoorten en vijf waltorens bewaard gebleven.

Vlak buiten de stadsmuren ligt ook een dierentuin: Aachener Tierpark.