Een verdronken kasteel uit de middeleeuwen. Je kunt het virtueel bezoeken op de plek waar het ooit stond: in Elsloo. Daar wordt die dag een nieuw archeologisch speerpunt geopend: een ijzeren speer in het landschap die als toegangspoort naar het verleden dient. Met een mobiele telefoon duik je in de geschiedenis van het verdronken kasteel. Het archeologische speerpunt in Elsloo is een van de 10 nieuwe speerpunten over het leven aan de Maas, die deel uitmaken van de Archeo Route Limburg. Download de Archeo Route Limburg 2.0 app in de App store of Google play.

Kasteel onder water
Ooit was kasteel Elsloo een imposant bouwwerk waarmee de heer van Elsloo zijn macht kon afdwingen. Hij oefende controle uit over de omgeving en vroeg tol aan passerende schepen op de Maas. Maar uiteindelijk won de rivier het van het kasteel. De Maas schoof langzaam op en het kasteel verdween onder water. Daar bevinden zich de resten nu nog steeds.

Onderwaterarcheologen
In 2004 onderzochten onderwaterarcheologen de restanten. Die waren in de loop van de eeuwen aardig verspreid geraakt, ook door de aanleg van het Julianakanaal. Maar de gestapelde stenen met de mortel er nog tussen laten in ieder geval zien hoe indrukwekkend het kasteel van Elsloo ooit geweest moet zijn. Althans, voor wie onder water gaat kijken. Vanaf 6 mei kun je ook met droge voeten de geschiedenis van het kasteel beleven. Het nieuwe archeologische speerpunt biedt elke voorbijganger de kans om via augmented reality op zijn telefoonscherm het verdronken kasteel te ontdekken.

Onafscheidelijk
“Dit is een van de talloze historische verhalen waaruit onze eeuwenoude band met de Maas blijkt,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. Dat museum is samen met Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Limburg Marketing en Limburgse gemeenten de initiatiefnemer van dit deelproject van de Archeo Route Limburg. “En de Maas laat hier ook duidelijk twee gezichten zien. Enerzijds als levensader van Limburg – met scheepvaart en vruchtbare grond aan de oevers. Anderzijds als bedreiging: uiteindelijk verdween het kasteel in het wassende water.”

Eén verhaal
De tien nieuwe archeologische speerpunten vertellen één samenhangend verhaal over de centrale rol van de Maas in onze geschiedenis. In de buurt van de Maas zijn de oudste sporen van mensachtigen gevonden, de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar machtige steden en dorpen. En kastelen, zoals dat van Elsloo.

Deel dit:
Share