Aan de Bergerweg in Nuth, richting Aalbeek, staat sinds 1882 een beltkorenmolen die tot 1967 in bedrijf is geweest. De laatste molenaar was Mathias Delbressine.

Na jaren van stilstand is de molen in 1992 overgedragen aan de Stichting tot behoud van het Kasteel Wijnandsrade. Een grote restauratie bracht de molen weer op gang. Vanaf 6 mei 1994 draaien de wieken weer.

Openingstijden
– Elke 1e en 3e zaterdagmiddag van de maand voor belangstellenden (toeristen, rondleidingen van groepen die zich aanmelden zoals wandelgroepen, familietreffen, Pelgrimspadwandelaars, etc.);
– Nationale Molen- en Gemalendag op de 2e zaterdag en zondag van de meimaand;
– Nationale Open Monumentendag in september;
– Limburgse Molendag op de 1e zondag van oktober.

Op afspraak: rondleidingen, ook van groepen leerlingen van basisscholen uit de regio (circa 15) in het kader van communievoorbereiding.

Tijdens de openstellingsdagen wordt door de vrijwillige molenaars uitleg gegeven over de ontstaansgeschiedenis van molens in zijn algemeenheid en in het bijzonder over de molen van Nuth, uitleg over de werking van de molen, hoe het maalproces plaatsvindt.

Bij voldoende wind wordt tijdens de openstellingsdagen speltgraan (oergraan van Limburgse bodem) gemalen en wordt geleverd aan een bakker in de regio. Op jaarbasis circa 5000 kilogram.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!