De bodem onder de Brunssummerheide is miljoenen jaren geleden gevormd door verschuivingen van de aardkost. Dat leverde reusachtige aardbreuken op met dito hoogteverschillen. Niet dat het zwoegen en ploeteren is over de Brunssummerheide, maar een beetje gebijt in de kuiten is niet te vermijden.

De wandelroutes van Natuurmonumenten voeren door bos, langs vennen en moeras, langs de Roode Beek – en vooral over de hei. Vroeger was de hei veel uitgestrekter, maar nog altijd is de Brunssummerheide leefgebied van dertig zeldzame dieren en planten, waaronder vijf soorten reptielen. Eind augustus werd zelfs de Grote harsbij gesignaleerd. De bij eet van rolklaver, maar om te overleven heeft ze ook kale zandgrond nodig. Daarin maakt ze een gaatje voor haar nest dat ze bouwt van hars van naaldbomen en blaadjes van rolklaver. Al die materialen zijn voorhanden op de Brunssummerheide, toch was het een bijzondere verschijning. Tijdens je wandeling kun je een specht spotten, of in ieder geval zijn geroffel horen. Op de hei ligt een grafheuvel uit de middeleeuwen en een niet te missen oude landgraaf, een monumentaal verdedigingswerk van zo’n 10 kilometer lengte.

Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Heerlen – met vlakbij pannenkoekenhuis Schrieversheide – zijn verschillende routes uitgezet, o.a. een drempelvrij beleefpad (1 km, ook geschikt voor rolstoelers); een gezinsspeurroute met leuke natuurweetjes (gele paaltjes, 2,5 km) en een route van 4,7 km (lichtblauwe paaltjes) die te koppelen is aan een route van 4,9 km (lichtgroene paaltjes).

Er lopen nog meer wandelroutes vanaf het bezoekerscentrum, waaronder een lekkere lange van 13,5 km (donkergroene paaltjes).

Deel dit:
Brunssummerheide, wandelroutes van 2,5 – 8 km

Deel dit bericht!