Tussen het Belgische Neerkanne en Maastricht ligt kasteel Neercanne. Achter het kasteel ligt op de helling het Cannerbos en op het plateau het Millenniumbos.

Aan de voorkant liggen graslanden langs de meanderende Jeker. De oppervlakte van het gebied bedraagt 42 ha. Het geheel uit mergelblokken opgetrokken kasteel is het enige terrassenkasteel in Nederland. Op de terrassen liggen formele tuinen, hoogstamboomgaarden en een kleine wijngaard.

In de Cannerberg achter het kasteel ligt een uitgebreid gangenstelsel, onder andere de met schilderingen en beeldhouwwerken opgesierde Jezuïetenberg (formele tuinen en Jezuïetengrot niet in beheer van de Stichting).

Buslijn 34 (Maastricht- Kanne, België), halte Cannerweg/Neercanne stopt op 200 m van het kasteel. Met een huurfiets, verkrijgbaar op NS-station Maastricht, is het gebied ook goed te bereiken. Het Canner- en Millenniumbos hebben een dicht padennet en zijn voor wandelaars vrij toegankelijk. Fietsen is in het gebied strikt verboden. In het kasteel en de bijgebouwen is restaurant Château Neercanne gevestigd. De Stichting Jezuïetenberg beheert de Jezuïetengroeve. Groepen kunnen de groeve op afspraak bezichtigen (043-3213488). De overige onderaardse groeven zijn niet vrij toegankelijk.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!