Deel dit:
Share

Ten zuidoosten van Epen ligt één van de mooiste landschappen van Nederland. Het reservaat Cottessen maakt hier deel van uit. Het bestaat uit een oude vakwerkboerderij met losliggende schuren. Het is één van de fraaiste ‘dwarshuisboerderijen, uitgevoerd in vakwerk’ die Limburg rijk is.

De schuur dateert ongeveer uit 1736. In die tijd werden zeker de kleinere vakwerkboerderijen bewoond door kleinere boeren. Hoeve Cottessen werd zelfs door twee gezinnen bewoond. Juist de zuidoosthoek van Limburg was een arm gebied, waardoor daar nu nog veel vakwerkhuizen te vinden zijn. De Cottesserhoeve is omringd door graslanden, waarvan sommige met hoogstamfruitbomen, bronweiden, hellingbos, houtwallen en graften, gelegen op een helling tussen de Belgische grens en het Vijlenerbos. De zuidgrens van het gebied wordt gevormd door de Cottesserbeek, terwijl de Berversbergbeek de noordgrens van het reservaat vormt. Direct aansluitend ligt het reservaat Bellet. Samen vormen deze terreinen een vrijwel compleet Limburgs landschap.

Dwars door Cottessen loopt een weg, die zich voortzet in een wandelpad. Deze route is vrij toegankelijk. Wegens de grote natuurwaarden en betredingsgevoeligheid zijn de bronweiden niet toegankelijk. De omgeving van de boerderij is slechts tijdens excursies te betreden. De omgeving van Cottessen is uitstekend geschikt om lange wandelingen door het afwisselende Limburgse heuvelland te maken; er is door de VVV (Epen) een groot aantal wandelroutes uitgezet.

Meer informatie…

Deel dit bericht!