Deel dit:
Share

Van Pinkpop tot Solar, Limburg heeft weer een hoop festivals gehad dit jaar. Nadat deze door covid-19 twee lang niet door konden gaan, was iedereen weer blij dat we eindelijk weer lekker konden dansen. De festivals deze zomer zijn dan ook erg druk bezocht door jong en oud. Dat is natuurlijk erg fijn, maar helaas hangt hier ook een nadeel aan vast. Steeds meer jongeren gebruiken namelijk drugs op festivals. Drugsgebruik wordt steeds populairder en helaas weten veel jongeren niet goed wat de gevaren hiervan kunnen zijn. Het is dan belangrijk om hier goed over geïnformeerd te zijn. In deze blog worden de gevaren van drugsgebruik nogmaals toegelicht.

Dosering
Ten eerste is het belangrijk dat goed let op de dosering. Je weet nooit precies wat er met de drugs is gebeurt die je wil gebruiken en daarmee blijft het risico. Het gehalte werkzame stoffen kan bijvoorbeeld hoger zijn dan gemiddeld, waardoor het risico op overdosis onbewust ineens een stuk groter wordt. Of misschien zitten er wel gevaarlijke stoffen in die er helemaal niet in thuis horen. Om dit risico te verminderen kun je dan ook beste je pilletje even laten testen van tevoren. Hiervoor zijn speciale testservices beschikbaar.

Daarnaast zit er ook nog een gevaar in de hoeveelheid. Het kan even duren voordat je drugs zijn ingewerkt. Veel mensen denken hierdoor echter dat het niet werkt. Ze zijn dan geneigd om maar meer te pakken, zodat ze het wel gaan voelen. Dit vergroot het risico op een overdosis, wat erg schadelijk is voor de gezondheid.

Meer neiging tot risicovol gedrag
Een ander gevaar van drugsgebruik is de neiging tot uitvoeren van meer risicovol gedrag. Het gebruik van drugs zorgt er namelijk vaak voor dat je je onoverwinnelijk voelt. Ze geven je een enorm gelukkig gevoel en een hoop energie. Dit zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en hoewel dit fijn kan zijn, kan dit ook gevaarlijk zijn. Door de illusie dat je meer aankan dan je daadwerkelijk kan, overschatten mensen zichzelf vaak. Dit kan ertoe leiden dat ze zich risicovoller gedragen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het hebben van onveilige seks of het met drugs op achter het stuur stappen. Hierdoor kunnen ongelukken ontstaan, wat natuurlijk erg gevaarlijk is.

Verslaving ligt op de loer
Tot slot misschien wel het grootste gevaar van drugsgebruik, namelijk verslaving. Een keertje drugs gebruiken lijkt misschien niet zo erg, maar door het effect wat drugs heeft op je gemoedstoestand kan het erg verslavend werken. Afkicken drugs is erg moeilijk en is niet iets wat je jezelf aan wil doen. Sommige mensen hebben er meer aanleg voor om verslaafd te worden dan anderen. Mocht je aan jezelf merken dat je het gevoel krijgt de drugs echt nodig te hebben, dan kun je beter helemaal stoppen met drugs. Zo voorkom je dat je een afkicktraject in moet.

Deel dit bericht!