De laatste jaren zijn cryptomunten als de Bitcoin en Ethereum steeds populairder geworden. Dit heeft geleid tot de introductie van diverse nieuwe digitale munten, maar ook de centrale bank is bezig met het ontwikkelen van een digitale munt. Deze digitale munt zal Central Bank Digital Currency (CBDC) heten. In de tekst hieronder zullen we dieper ingaan op CBDC, de kenmerken ervan en de vermoedelijke implicaties voor cryptocurrencies.

Economie onder leiding van de centrale bank
De centrale banken zijn verantwoordelijk voor het beheren van traditionele valuta als bankbiljetten en munten. In Europa is de ECB verantwoordelijk voor de euro. In de Verenigde Staten spreken we over de FED die de dollar beheert. De hoofdtaak van de centrale banken is het voeren van het monetair beleid. Zaken als een waardestijging of waardedaling of inflatie worden ook beïnvloed door de centrale bank. Het doel van de ECB is om de inflatie niet meer dan 2% per jaar te laten zijn, al komen hier diverse uitdagingen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de mate van invloed die een centrale bank mag hebben op de economie. De meningen zijn hier zeer verdeeld over.

 
De opkomst van cryptomunten en CBDC
Het doel van de eerste cryptomunten was om de invloed van de centrale banken te minimaliseren. De eerste cryptomunt was Bitcoin, inmiddels bekend als dé meest populaire en waardevolle cryptomunt ter wereld. Het voordeel van cryptomunten is dat de waarde van de digitale munt niet zomaar door financiële instellingen beïnvloed kan worden. Het is verder sinds enige tijd bekend dat de centrale banken binnen enkele jaren met CBDC willen komen, maar wat is een CBDC eigenlijk? CBDC is de nieuwe digitale munt die in de toekomst blijkbaar de leidende rol zal moeten gaan nemen binnen ons financiële systeem. Dit kan diverse consequenties met zich meebrengen, waaronder in het ergste geval zelfs een verbod op de handel in andere digitale munten. Het is dan ook zo dat lang niet iedereen enthousiast is over het opkomende CBDC-systeem. Volgens experts kan de CBDC zelfs leiden tot het verlies van diverse rechten, en een controle op burgers die vergaand is, of zelfs gewoon echt te ver gaat.

Wat is CBDC eigenlijk?
Er is nog geen exacte definitie beschikbaar van CBDC, aangezien het systeem nog niet officieel is geïmplementeerd. CBDC kan als een normaal digitaal betaalmiddel worden beschouwd en het zal net als bij bankbiljetten en munten ook beschikken over een unieke identificatie. Dankzij deze identificatie kan de digitale munt niet worden nagemaakt. CBDC kan worden opgeslagen en overgedragen via diverse digitale betalingssystemen. Let echter op dat CBDC niet hetzelfde is als normale cryptomunten. Cryptomunten werken op een blockchain, terwijl CBDC lang niet in alle gevallen gebruik hoeft te maken van deze technologie.

Het doel van het CBDC-systeem
Het doel van CBDC is om een digitale vorm van geld te creëren die door centrale banken wordt uitgegeven en gecontroleerd. Het doel van CBDC is om digitale betalingen efficiënter, moderner, gemakkelijker en veiliger te maken. Het CBDC-systeem zou mogelijk ook zorgen voor het verbeteren van de financiële inclusie waardoor ook mensen die momenteel geen toegang hebben tot traditionele bankrekeningen gebruik kunnen maken van financiële diensten. Nog een doel van CBDC is dat transacties sneller en efficiënter gebeuren, de beveiliging is optimaal waardoor het risico op diefstal of fraude verminderd wordt en hier komt bij dat CBDC kan zorgen voor financiële stabiliteit en monetair beleid. Top of FormBottom of Form

De implementatie van CBDC
Aangezien CBDC nog niet geïmplementeerd is, beschikken we nog niet over voldoende informatie om duidelijke details te geven over wat we kunnen verwachten. We weten echter wel al dat het systeem zich nog in een conceptfase bevindt. Momenteel zijn er al een aantal ideeën over de implementatie van CBDC, waaronder een depositorekening die gebruikt kan worden om CBDC-tokens op te slaan en te verhandelen. Nog een idee over de implementatie is een reserverekening. Het voordeel is dat financiële instellingen verantwoordelijk zijn voor de meeste klant gerelateerde zaken. Een andere mogelijkheid is dat commerciële banken gebruik kunnen maken van centrale bankreserves om hun activa te ondersteunen. Dit dwingt commerciële banken als het ware om gebruik te blijven maken van het CBDC-systeem.

CBDC en de nabije toekomst
In de nabije toekomst kunnen we verwachten dat CBDC een belangrijke rol gaat spelen in de economie en dan niet alleen in Europa, maar wereldwijd. Verschillende centrale banken over de hele wereld, waaronder China, de Verenigde Staten en meerdere Europese landen, zijn op het moment actief bezig met het ontwikkelen van CBDC. Binnenkort worden de CBDC-systemen eerst uitgebreid getest en vervolgens kunnen we de implementatie verwachten. Zowel op internationaal als nationaal niveau zal de implementatie en het gebruik van CBDC naar alle waarschijnlijkheid een grotere acceptatie van digitale betalingen stimuleren. Men gaat hierdoor steeds sneller gebruik maken van digitale munten.

Voorbereiden op CBDC en geschikte alternatieven vinden
Als burgers kunnen we ons alvast voorbereiden op de komst van CBDC, voornamelijk door het vergroten van onze kennis over digitale betalingssystemen. Het is belangrijk om precies te weten hoe digitale portefeuilles en mobiele betalingstoepassingen werken. CBDC zal naar alle waarschijnlijkheid namelijk via deze kanalen gebruikt worden. Daarnaast is het verstandig om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen van de centrale banken met betrekking als het gaat om CBDC. Nog een manier om jezelf als burger voor te bereiden op CBDC is het kopen van edelmetalen en het beleggen in degelijke cryptovaluta als Bitcoins. Deze assets zijn hard, en kunnen je in de toekomst helpen om op een alternatieve manier te betalen, buiten het CBDC-systeem om.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!