Deel dit:
Share

De Romeinen in Maastricht waren de grondleggers van de gok geschiedenis zoals we die nu in Nederland kennen. Het volk was dol op het spelen van spellen om geld. Wedden was in deze tijd vooral een sociale aangelegenheid. Behalve als het om geld ging. De Romeinen waren zo fanatiek dat valsspelen meer regel dan uitzondering bleek.

De Romeinen in Maastricht: een beknopt overzicht
Maastricht werd in 50 voor Christus ontdekt door de Romeinen. Romeins Maastricht stond toen ook bekend als Mosa Trajectum. Belangrijke bouwwerken uit deze tijd zijn onder andere de Romeinse Brug en de Via Belgica. De verbindingsweg tussen Boulogne sur Mer en Keulen. Pas omstreeks 270 na Christus kwam het Romeinse tijdperk ten einde.

De Maasbrug, die onder leiding van Julius Caesar en Constantijn de Grote werd gebouwd, was het eerste doelwit. Deze werd verwoest tijdens de nederzetting van Maastricht. Natuurlijk werd er niet alleen gebouwd en verovert. De Romeinen staan ook bekend om de introductie van weddenschappen en gokspellen in Nederland.

Waarom was gokken zo populair in Maastricht?
Gokken was ontzettend populair onder de oude Romeinen in Maastricht. De traditie die zij over heel Europa hebben verspreid, bestaat vandaag de dag nog steeds. Van oude en traditionele dobbelspellen zoals Backgammon, tot aan wedden op paardenraces.

Bezoek hier een online casino met verschillende soorten spellen zoals die ook al door de Romeinen werden gespeeld, maar dan in een digitaal formaat.

De Romeinen speelden hun spellen op straat, maar ook in de vele badhuizen, arena’s en zelfs binnen gerechtsgebouwen. Als sociaal tijdverdrijf én een manier om een inkomen te kunnen vergaren. De oude Romeinen speelden vooral dobbelspellen. Opgravingen rondom Maastricht hebben een behoorlijk aantal dobbelstenen opgeleverd. Het is leuk om te zien dat ze qua vorm en gravure niet veel verschillen van de stenen zoals we die nu nog kennen.

Een populair dobbel- en bordspel dat in de Romeinse tijd werd gespeeld was bijvoorbeeld Ludus Latrunculorum. Dit spel kennen we nu vooral als schaken. Ook een vorm van Yahtzee was populair onder de Romeinen in Maastricht. Naast dobbelen werd er ook volop gewed op races en wedstrijden. Bijvoorbeeld onderlinge gevechten in de arena of paardenraces. En de Romeinen waren fanatiek. Valsspelen werd niet geschuwd. Wedden werd zelfs gedaan met vervalste munten. Ze werden verzwaard zodat de munt altijd op dezelfde zijde zou vallen.

Herbeleef de Romeinse tijd met online spellen
Of je nu een liefhebber bent van dobbelspellen of het afsluiten van weddenschappen. Tegenwoordig kun je deze oude spellen online herbeleven. Speel Backgammon zoals de oude Romeinen dat deden, beproef je geluk met online Yahtzee of sluit een weddenschap af op sportwedstrijden. Bijvoorbeeld voetbal of paardenraces. Dat kan in deze tijd gewoon via jouw mobiele apparaat. Zoals een smartphone of tablet. Als je wilt wedden of gokken, hoef je dus geen bezoek meer te brengen aan een badhuis, gerechtshof of een colosseum.

Deel dit bericht!