Het Drielandenpunt op de Vaalserberg bij Vaals is bekend vanwege het samenkomen van grenzen en het hoogste punt van Nederland. Tot 1919 was het Drielandenpunt een Vierlandenpunt met ”Neutraal Moresnet” als vierde land. In het begin van de vorige eeuw was er zelfs een vliegveld op het Vierlandenpunt.

Ongeveer 50 meter ten noord-noordwesten van het drielandenpunt, op het hoogste punt, is in 1926 een symbolisch drielandenpunt aangelegd, bestaande uit drie verplaatste grenspalen. Dit symbolische drielandenpunt wordt vaak door toeristen aangezien voor het echte drielandenpunt. Deze verwarring wordt mede versterkt doordat de middelste paal het grenspaalnummer 1 draagt. Dit komt omdat deze paal ooit pal naast de paal (grenspaal 193) van het drielandenpunt stond en dus ooit fungeerde als de eerste paal van de Belgisch-Nederlandse grens.

Het Drielandenpunt wordt jaarlijks druk bezocht vanwege haar aantrekkelijke en uitgebreide wandelmogelijkheden. U kunt hier genieten van de beschermde natuur en de vele recreatieve mogelijkheden. Er zijn onder andere twee uitkijktorens, de vijftig meter hoge Koning Boudewijntoren, en de Wilhelminatoren. Eveneens is er een doolhof gebouwd nabij het drielandenpunt.

Deel dit:
Drielandenpunt Vaals

Deel dit bericht!