Else Hanöver, oorlogsjaren in Maastricht vertelt het verhaal van Else Hanöver, een Maastrichtse jonge vrouw in oorlogstijd. Het is een bewerking van een deel van haar levensverhaal, dat ze in 2000 schreef op verzoek van haar kinderen, op basis van haar nauwkeurig bijgehouden dagboeken.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Duitse bezetting van Maastricht en de bevrijding door de Amerikanen op 13 en 14 september 1944. Dat landsgrenzen en familiebanden niet altijd samenvallen, blijkt uit het verhaal over haar Duitse oma, die noodgedwongen bij hen intrekt nadat haar woning tijdens het bombardement van Aken (11 april 1944) werd verwoest. Else emigreerde in 1947 naar de Verenigde Staten en woont in Florida.

Het oral history projectteam Akkers van Margraten kwam met Else in contact toen gezocht werd naar ooggetuigen van de aanleg van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Else beantwoordde in 1944/1945 honderden brieven van nabestaanden van soldaten uit de VS in de periode dat het systeem van adoptie van graven werd opgezet. Haar vriendschap met de eerste Amerikaanse bevrijder, die ze op 13 september 1944 ontmoette, is goed voor een verrassend einde van het boek. Gerd Leers, de burgermeester van Maastricht schreef het voorwoord.

Koop bij bol.com

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!