Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Festival Frictions

14 december 2023 @ 19:30 - 22:00

Gratis
Deel dit:
Share

Op donderdag 14 december is er de eerste editie van community-based festival Frictions, waarin kunst, literatuur en emoties samenkomen. Deze editie is gecureerd door literatuurplatform PANDA.

Op 14 december wordt SCHUNCK Museum in Heerlen het toneel van de allereerste editie van Frictions. Onder het thema ‘Hang me om je heen’ verkent het programma de emotie van bedroefdheid, samengesteld en gepresenteerd door Martje Schoemaker en Merlijn Huntjens van het Heerlense literatuurplatform PANDA. 

Programma en line-up 
Frictions biedt een eclectische line-up met regionale helden en literaire grootheden. Martje Schoemaker, radiomaker, leidt het publiek door een avond vol performances en voordrachten. Het Belangrijke Genootschap, Yana Wings, Lena Claesen, Dennis Gaens, Selm Wenselaers en Abu Bakarr Sidikie Mansaray zullen hun unieke bijdragen leveren. Elektronisch ambientcomponist Reggy van Bakel zorgt voor een sonische omlijsting. Octavie Wolters, auteur van een aankomend boek over troost, biedt een exclusieve sneak peek als headliner van de avond. De avond speelt zich af tegen het decor van een tentoonstelling van beeldend kunstenaar David Bade in het museum van SCHUNCK, met interactieve ‘emotieminigolfbanen’. 

Een bijzondere hoofdgast 
Een opvallend programmaonderdeel is de hoofdgast van de avond: een lange sjaal, symbool van huilbuien, warmte en troost. Verschillende Heerlenaren hebben deze sjaal gebreid of gehaakt als gemeenschappelijk project.

Community-based  
Frictions verwelkomt iedereen, ongeacht interessegebied, leeftijd of achtergrond. Frictions verwijst bewust naar het woord ‘frictie’, dat ontstaat door wrijving en/of tegengestelde beweging tussen objecten en/of ideeën. Frictie kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een klein meningsverschil. Maar frictie is in elk geval inherent onvermijdelijk voor persoonlijke groei en maatschappelijke ontwikkeling. Het festival richt zich op lokale bewoners, kunst- en cultuurconsumenten, jongeren, scholieren en maatschappelijke organisaties. De betrokkenheid van de gemeenschap staat centraal in dit community-based festival. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door SCHUNCK Museum, met ondersteuning van het VSB Fonds. Partners uit de stad bepalen de inhoud van de avond en de locatie, waarmee Frictions een vernieuwende, community gedreven benadering van programmeren introduceert.  

Vier basisemoties, vier edities 
Frictions markeert het tienjarig jubileum van de samenwerking tussen SCHUNCK, beeldend kunstenaar David Bade en de stad Heerlen. Ter ere van dit jubileum organiseert SCHUNCK een overzichtstentoonstelling en diverse activiteiten, die de rode draad vormen voor de eerste pilot-editie van Frictions. Frictions vindt zijn inspiratie in de tentoonstelling Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen, die de basisemoties blij, bang, boos en bedroefd verkent. PANDA gaat in de pilot aan de slag met ‘bedroefd’, en in de daaropvolgende maanden worden edities georganiseerd waarin ‘blij’, ‘bang’ en ‘boos’ worden aangehaakt door andere community curators.

Het festival is gratis toegankelijk voor iedereen. Gratis tickets kunnen gereserveerd worden via de website van SCHUNCK. De inloop is vanaf 19:00 uur in de hal van het Glaspaleis. Het programma begint om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur.

Gegevens

Datum:
14 december 2023
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, , , , ,

Locatie

SCHUNCK Glaspaleis
Bongerd 18
Heerlen, Limburg 6411 JM Nederland
+ Google Maps