Met werk van beroemde schilders als Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls duikt de rondtrekkende tentoonstelling Hete Vuren in de scheppende én vernietigende kracht van vuur door de eeuwen heen. Vanaf 15 oktober is de tentoonstelling in Venlo te bewonderen. Aan het Limburgs Museum de eer om ruim dertig schilderijen uit het Rijksmuseum, aangevuld met werken uit de eigen collectie, te presenteren.
Vuur overviel de mens als iets onverklaarbaars. Het vergrootte onze kansen om te overleven, maar maakte ook kwetsbaar. Het werd de motor van onze beschaving én legde hele steden in de as. Die relatie tussen mens en vuur vormt de rode draad door deze tentoonstelling, die de verhalen van vuur vertelt vanuit Limburgs perspectief. Hete vuren laat zien dat vuur nog steeds een oerkracht is, hoe goed we die kracht ook leerden gebruiken.
Van vonk tot vuurzee
Centraal staan drie historische thema’s: het Limburgse aardewerk reflecteert het Huiselijke Vuur, de vele stadsbelegeringen het Vernietigende Vuur en de mijnindustrie het Ambachtelijke Vuur. Want al zijn de mijnen dit jaar al 50 jaar gesloten, het effect van deze industrie en economische teloorgang zijn nog altijd voelbaar. Natuurlijk komt ook de vuursteen aan bod, waarmee het in Limburg allemaal begon. Om het thema verder uit te diepen, schrijft de Limburgse singer-songwriter Ylka Kolken twee nummers bij werken uit de expositie.
Lopend vuurtje
De tentoonstelling is onderdeel van een reeks reizende tentoonstellingen over de elementen aarde, water, lucht en vuur en is als laatste te zien bij het Limburgs Museum. Hete Vuren – Schatten uit het Rijks is in het Limburgs Museum te bewonderen van 15 oktober 2024 t/m 25 mei 2025. De succesvolle tentoonstelling was eerder te zien bij Markiezenhof, het Hannemahuis, Museum Zutphen en Museum Gouda. Samen met het Westfries Museum en het Limburgs Museum vormen zij samenwerkingsverband M6, dat reizende tentoonstellingen samenstelt.
M6 wordt gesteund door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Zabawas, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Janivo Stichting, VriendenLoterij, Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Cultuurfonds BPD, BNG Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds en Gifted Art.