Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Najaarsexpositie in het teken van alleskunner “Charles Eyck”

4 oktober @ 13:00 - 19 november @ 17:00

Deel dit:
Share

De Najaarsexpositie van Marx en Marx, Limburgse Kunst, zal voor een groot gedeelte worden gewijd aan een van de grootste kunstenaars die Limburg heeft voortgebracht.

Charles Eyck werd geboren op 24 maart 1897 in Meerssen in een gezin van 14 kinderen. Na zijn studie aan de Rijksacademie te Amsterdam wint hij in 1922, met het werk “De terugkeer van den Verloren Zoon” de Prix de Rome, hetgeen hem in staat stelt om te gaan reizen. Tijdens een van de reizen ontmoet hij Karin Meyer waar hij mee zal trouwen. Na diverse omzwervingen vestigt het gezin Eyck zich voorgoed in het Ravensbos te Schimmert. Hier zal vanuit zijn onstuitbare drang tot scheppen, vorm gegeven worden aan zijn eigen onverwisselbare krachtige beeldtaal.

 

Eyck werd een veelgevraagde kunstenaar voor het ontwerpen en uitvoeren van kerkelijke kunst van muurschilderingen tot glas-in-lood. Dit beperkte zich niet alleen tot Nederland. In 1948 krijgt hij de opdracht om het kroningsschilderij van koningin Juliana te vervaardigen. Dit levert hem aan de ene kant veel kritiek op, maar ook zeer positieve reacties. Deze tegenstelling is ook weer aanwezig rondom zijn honderdste geboortedag waar zijn kunstwerken zwaar onder vuur worden genomen. Maar ook dit maal doorstaat hij uiteindelijk de kritiek. Hierdoor wordt zelfs, voor de meeste kunstliefhebbers, het vertrouwen in deze alleskunner alleen maar versterkt.

Nu, in 2023 mag Eyck, gezien de steeds weer groeiende belangstelling voor zijn kunst, nog altijd tot de grootsten van Limburg gerekend worden. Een belangstelling die niet alleen in Limburg maar tot ver daarbuiten de laatste jaren sterk toeneemt. Dat hij door o.a. de Limburgse musea is geplaatst op de lijst van 22 belangrijkste Limburgse kunstenaars van de 20ste eeuw, is volgens ons dan ook een zeer verdiende erkenning.

Charles Eyck overleed op 2 augustus 1983 te Schimmert en werd in zijn geboortedorp Meerssen begraven. Tijdens deze expositie tonen wij u olieverfschilderijen, gouaches, tekeningen en keramiek van Charles Eyck.

Ook zullen wij tijdens deze najaarsexpositie werk presenteren van diverse andere kunstenaars.

Van harte nodigen wij u uit om op zaterdag of/en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur deze expositie te komen bekijken.
Buiten deze reguliere openingstijden bent u altijd op afspraak van harte welkom.
Vanzelfsprekend bent u ook na deze najaarsexpositie altijd welkom om onze doorlopende expositie te komen bekijken.

Gegevens

Begin:
4 oktober @ 13:00
Einde:
19 november @ 17:00
Evenement Categorieën:
, , , ,

Locatie

Marx en Marx – Limburgse Kunst
Reinaldstraat 39-41
Valkenburg, Limburg 6301 EB Nederland
+ Google Maps