Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Sint Brigida Denhalen

Sint Brigida Denhalen

13 april @ 06:00

brigidaden, 2014
Deel dit:
Share

Elk jaar loopt Noorbeek en omstreken op de tweede zaterdag na Pasen uit om het halen en “hèven” van de nieuwe Sint Brigida Den te bezoeken. De dag begint om 6.00 op de Pley, met het uitgraven en verwijderen van de oude Den. 

Rond de klok van 8.00 vertrekt een deel van de Jonkheid, waaronder de kapitein samen met Pastoor Tervoort en een afgevaardigde van de gemeente naar het bos waar men de nieuwe Den gaat kappen.

Terwijl de leden van de Jonkheid in het bos bezig zijn met het kappen van de den wordt er in Noorbeek niet stil gezeten. Uit alle windstreken worden trekpaarden naar Noorbeek gebracht en staan alle andere leden van de Jonkheid klaar om de paarden te verzorgen en op te tuigen.

Onder het gezang van het lied: “Hève, hève, hève, loate vur nog uns hève, ter iere van Sint Briej” nadert de Jonkheid rond 18.30 de bebouwde kom van Noorbeek.

Als de den uiteindelijk rond 00.00 uur weer recht voor de Sint Brigida-kapel en kerk staat is de taak van zowel de Jonkheid als de getrouwden mannen volbracht, er staat weer een nieuwe Sint Brigida den.

In 2014 is het Sint Brigida Denhalen in Noorbeek geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland van Unseco.

Meer informatie

Bron: jonkheidnoorbeek.nl

 

Gegevens

Datum:
13 april
Tijd:
06:00 - 23:59
Serie:
Evenement Categorieën:
, , , ,

Locatie

Pley
Noorbeek, Limburg Nederland + Google Maps