Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Speciale open dagen voormalig NAVO Hoofdkwartier

20 april - 21 april

€7,50
Herleef de Koude Oorlog Henk Heijligers
Deel dit:
Share

Het geheime ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht in de Cannerberg werd in 1992 gesloten. In de tijd van de Koude Oorlog werd vanuit dit geheime hoofdkwartier de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd. Ter eren van het 75 jarig jubileum van de NAVO en ‘Het Weekend van het Verdedigingserfgoed’ organiseert Het Limburgs Landschap op zaterdag 20 en zondag 21 april extra rondleidingen door het ondergrondse hoofdkwartier wat decennia lang het epicentrum vormde van de Westerse Koude Oorlog Verdedigingslinie.

Meer informatie over deelname en het reserveren van tickets via: www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Het voormalige hoofdkwartier in de Cannerberg werd door de NAVO gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de offensieve militaire operaties voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd.

In 1992 werd het complex gesloten en ontmanteld omdat de dreiging van de Koude Oorlog was verdwenen, maar het thema lijkt nu weer actueler dan ooit. Sinds 2013 is er een enthousiaste vrijwilligersgroep van Het Limburgs Landschap actief die rondleidingen verzorgt. Deze groep heeft de laatste jaren ook hard gewerkt aan de verdere inrichting van de groeve met als kroon op hun werk de recent ingerichte Pilot Briefing Facility, die is overgebracht vanuit de bunkers van de Britse militaire vliegbasis RAF Brüggen. De vrijwilligers proberen op deze manier bezoekers een beeld te schetsen van wat er zich tijdens de Koude Oorlog in dit geheime hoofdkwartier heeft afgespeeld.

Praktische informatie
Op zaterdag 20 en zondag 21 april zijn er in de ‘NAVO-berg’ extra rondleidingen. Een enthousiaste groep gidsen, waaronder veel oud-medewerkers van het NAVO-Hoofdkwartier, staat voor u klaar om in twee uur tijd de Koude Oorlog te laten [her] beleven. Voor € 7,50 per persoon (Beschermers van Het Limburgs Landschap ontvangen korting) kunt u een ticket kopen op https://www.limburgs-landschap.nl/activiteiten/kalender/

Foto: Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Gegevens

Begin:
20 april
Einde:
21 april
Kosten:
€7,50
Evenement Categorieën:
, , , , , ,

Locatie

voormalig NAVO hoofdkwartier
Cannerweg 798
Maastricht, Limburg 6213 ND Nederland
+ Google Maps