Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vogelexcursie vijvergebied Midden-Limburg (B)

25 november @ 08:30 - 17:00

Deel dit:
Share

Het vijvergebied Midden-Limburg of ‘Land van de 1000 vijvers’ is een uitgestrekt gebied met visvijvers. De vijvers ontstonden al lang geleden en zijn aangelegd in opdracht van de Abdij van Herkenrode. Hier werden eeuwenlang vissen gekweekt voor de consumptie.

In het katholieke Limburg waren er veel door de kerk voorgeschreven vleesloze dagen. Er mocht dan wel vis gegeten worden. En vis werd toen ruim gezien, alles wat in het water rondzwom gold als vis, dus ook kreeften en Bevers werden gevangen. Ongeveer een eeuw geleden begon hier de commerciële kweek van vissen, onder meer om deze uit te zetten in allerlei wateren, en werden er veel nieuwe vijvers gegraven.

De viskweek heeft zich tot op de dag van vandaag kunnen handhaven in dit gebied, al worden de vissen tegenwoordig gekweekt vijvers ten behoeve van de uitzet van vissen in de hengelsportwateren in binnen- en buitenland. Een deel van de vijvers is echter niet meer in gebruik en wordt gaandeweg weer ingenomen door de natuur. Deze ondiepe vijvers groeien dan langzaam dicht met riet waardoor ze een eldorado worden voor vogels van rietvelden en moerassen.

Om de geschiedenis van het gebied beter te begrijpen bekijken we ’s morgens het afvissen van een van de vijvers. Dit gebeurt met een groot zegenet. De vissen komen in grote bakken en worden op soort gesorteerd. Vervolgens worden ze vervoerd naar andere visvijvers.

’s Middags maken we een circa 7 km lange wandeling langs de vele vijvers, beklimmen de uitkijktoren en zoeken van achter de kijkschermen naar vogels zoals Grote zilverreiger, Fuut, Aalscholver en Dodaars. Wie weet zien we ook bijzonderheden als een Roerdomp of een Waterral. Denk aan uw verrekijker en proviand voor onderweg. Einde rond 17.00 uur.

Leiding: Olaf Op den Kamp (aanmelden via ivn.kerkrade@gmail.com)

Vertrek: 8.30 uur carpoolen (€ 5 pp) vanaf parkeerterrein Continium aan de Hambosweg of om 10.00 uur vertrek excursie vanaf Boomsteeg 46, 3520 Zonhoven (België).

Gegevens

Datum:
25 november
Tijd:
08:30 - 17:00
Evenement Categorieën:
, , , ,