Leefomgeving
Hoe zou onze leefomgeving eruit kunnen zien als we deze ontwerpen met oog voor onze watervoetafdruk? De tentoonstelling geeft uiteenlopende antwoorden op deze vraag. Je ziet gebruiksvoorwerpen van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers die laten zien hoe het inzetten van nieuwe biobased materialen en kleinschalige lokale productie leidt tot andere vormen van architectuur, stadsontwikkeling en een nieuwe manier van samenleven.
Gijs Schalkx | Uitsloot
Uitsloot laat ons een alternatieve visie zien op onze toekomst; een toekomst die de verbrandingsmotor in leven houdt en nog belangrijker, een toekomst die de kracht van het doe-het-zelf viert en de individuele invloed die daaruit volgt.
Door methaan (moerasgas) rechtstreeks uit lokale vijvers of slootjes te winnen, probeert Gijs Schalkx ons bewust te maken van de processen die verborgen zijn in de coulissen van ons leven en de infrastructuren die ons in stand houden.
Atelier NL | ZandGlas
Atelier NL heeft voor de tentoonstelling WaterSpiegelingen een speciale editie van het ZandGlas servies gemaakt, met zand van locaties in Roermond, gevormd door de rivieren de Maas, de Roer en de Swalm. De serie benadrukt de oorsprong van deze rivieren en de huidige uitdagingen zoals hoogwater en droogte. De regio kampt met wateroverlast door regen en piekbuien, terwijl de hoger gelegen zandgronden te maken hebben met droogte, wat natuurlijke ecosystemen bedreigt.
Het gebruik van dit zand in het servies benadrukt de kwetsbaarheid van de natuurlijke omgeving en het belang van duurzaam waterbeheer. Het ZandGlas servies weerspiegelt ook de schoonheid en dynamische wisselwerking tussen water en land in Roermond, en nodigt uit om over deze thema’s na te denken.
Max Degen | Nat Land
Het project ‘Nat Land’ is een creatieve verkenning van de uitdagingen waarmee Nederland wordt geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering. Het project bestaat uit een stopmotion film en twee objecten die het verhaal illustreren van iemand in Nederland die zich aanpast aan een toekomst waarin water een meer prominente rol speelt in het Nederlandse landschap.
Dit zijn enkele voorbeelden van de vele projecten die te zien zullen zijn in de tentoonstelling. Alle werken in de tentoonstelling vertegenwoordigen een duurzame, circulaire en zelf herstellende leeromgeving om de ecologische uitdagingen van vandaag aan te pakken en laten zien dat het mogelijk is om een nieuwe cultuur te ontwikkelen.