In 1953 verscheen het veelgeprezen bedrijfsfotoboek Oranje Nassau Mijnen van fotograaf en huisarts Nico Jesse (1911-1976), over het gelijknamige mijnbouwbedrijf in Zuid Limburg.
Recent is gebleken dat zich in het archief van Nico Jesse, ondergebracht in de collectie van het Nederlands Fotomuseum, foto’s bevinden die hij tijdens de oorlogsjaren in Limburg maakte. Hij portretteerde in de periode 1942-1943 tientallen families in opdracht. Nu, zeventig jaar later, zijn zeven van deze families teruggevonden. De Limburgse fotografen Edith Eussen en Rafaël Philippen zochten hen op en maakten nieuwe portretten van de ouder geworden kinderen en hun nazaten.
In Familia worden de historische zwart-wit foto’s van Jesse samengebracht met de nieuwe kleurenfoto’s van Eussen en Philippen.
De foto’s van Nico Jesse kenmerken zich door een bijzondere aandacht voor de mens, het gebruik van flitslicht en een uitgesproken filmisch karakter. Zijn beroemdste boek is Fotografen van Parijs. In 2003 verscheen een monografie over zijn leven en werk. Over Rafaël Philippen, opgeleid aan de Academie St. Joost Breda, zegt Ruud Visschedijk, directeur van Nederlands Fotomuseum: ‘Wie durft er tegenwoordig zo openlijk voor uit te komen dat hij op zoek is naar zoiets ouderwets als het mooie en het schone, zonder de dingen mooier te maken dan ze zijn? Rafaël Philippen doet dat.’ Ook Edith Eussen, studeerde af aan de Academie St. Joost en Breda. ‘Fotograferen is mijn manier om de wereld te onderzoeken en de verwondering daarover door te geven aan de kijker.’