Het Geuldal is een diep uitgesleten beekdal. Hier kunt u wandelen langs bronnen en beekjes, door weilanden, bossen en hoogstamboomgaarden en over holle wegen.
Zinkflora
Het planten- en dierenleven is in het Geuldal erg gevarieerd door de afwisseling in bodemgesteldheid en natte en droge delen. Door de jarenlange invloed van de Belgische zink- en loodmijnen komt er plaatselijk een zogeheten zinkflora voor met planten als zinkviooltje en zinkboerenkers.
Geul
Dwars door het Geuldal loopt natuurlijk de Geul. De Geul wordt gevoed door 130 zijbeken, waaronder de Terzieterbeek. Bovendien wordt deze beek gevoed door oppervlakkige afstromingen die langs een helling naar beneden lopen. Het meanderende water zorgt voor steile buitenbochten. Soms stort er een stukje van de oever in het water.
Heimansgroeve
Ook stroomt de Geul langs de Heimansgroeve, het seismologisch (aardbevingen) instituut van het KNMI. Deze groeve is vernoemd naar Eli Heimans, één van de oprichters van Natuurmonumenten.
Volmolen
Natuurmonumenten bezit hier verschillende monumentale gebouwen waaronder de Volmolen bij Epen. Deze Volmolen is lange tijd in gebruik geweest voor het ‘vollen’ van geweven stoffen tot viltig en sterk laken. De stof werd daarvoor gedrenkt in een mengsel met ranzige boter of gerotte urine en bewerkt met stampers die door het waterrad werden aangedreven. In 1872 is de Volmolen omgebouwd tot graanmolen.
Foto’s: © Cor Niemantsverdriet