Deel dit:
Share

Heemkunde Wahlwiller, Gemeente Gulpen-Wittem en Visit Zuid-Limburg presenteren met trots twee nieuwe wandelroutes die samen de herdenkingswandeling Gulpen-Wittem ‘Om niet te vergeten’ vormen. De wandelroute leid je langs meerdere monumenten en herdenkingskruizen. Bij ieder monument krijg je door middel van een audiofragment, meer over het monument te horen. Om de verhalen te kunnen vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

Gemeente Gulpen-Wittem was het toneel voor veel bijzondere, heldhaftige en tragische oorlogsgebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gevallenen worden op belangrijke locaties in de omgeving herdacht en de verschillende monumenten en plaquettes geven gelegenheid om stil te staan bij alles dat daar is voorgevallen. Vanaf nu kan de onwetende voorbijganger naast de zichtbare jaartallen en namen, ook ontdekken welke verhalen hier achter schuil gaan.

 

Herdenkingswandeling Gulpen-Wittem
Twee wandelingen van 10 en 12 kilometer starten beide in Wittem. De wandeling van 12 km leid je door Eys, Eyserbos, Wijlre en Gulpen. De andere wandeling van 10 km wandeling gaat vanuit Wittem door het Wachelerbos, richting Mechelen en via Partij terug naar Wittem. Tijdens de twee wandelingen passeer je 19 herdenkingsmonumenten. Bij elke wandeling krijg je een QR-code. Als je die scant met je telefoon krijg je toegang tot de audiofragmenten die je alles vertellen over de verhalen achter de monumenten. Zorg ervoor dat je telefoon goed is opgeladen, zodat je alle audiofragmenten over soldaten, bommenwerpers en verzetsstrijders kunt beluisteren. Zowel de doorgewinterde geschiedenisfanaat als de nieuwsgierige bezoeker zal versteld staan van de historie die schuilgaat in de dorpjes en bossen van Gulpen-Wittem.

Verkrijgbaarheid
De wandelbrochure – compleet met route en qr-codes – is te verkrijgen bij de Visit Zuid-Limburg Shop in Gulpen, Dorpsstraat 27. Of te bestellen via de webshop www.visitzuidlimburg.nl/webshop.

Je kunt de wandeling ook downloaden:
route 1 (12 km) visitzuidlimburg.nl/ herdenkingswandelingGW1
route 2 (10 km) visitzuidlimburg.nl/ herdenkingswandelingGW2

Spread the word. Share this post!