Deel dit:
Share

Stel, je kunt om de één of andere reden niet ver reizen. Misschien heb je maar een paar dagen vrij, het budget is krap of er is een lockdown waardoor je de grens niet over mag. Het zal je maar overkomen… Wat de reden ook mag zijn; er is volop te doen in Limburg. Zeker Noorderlingen kijken hier hun ogen uit, in Zuid-Limburg lijk je regelmatig in het buitenland te vertoeven. Zelfs de taal is anders, gelukkig verstaan ze hier ook Amsterdammers en Twentenaren wanneer ze een heerlijk stuk vlaai bestellen in het Nederlands! Als je volop wilt genieten van deze provincie, ook wanneer je hier al een leven lang woont, dan moet je beslist een scooter kopen. Je ziet veel meer dan vanuit een auto, en je hebt meer bewegingsvrijheid dan met het openbaar vervoer. En met Euro5 Vespa scooters geef je hier ook nog een Italiaans tintje aan. Zo geniet je dubbel van het zuiden!

Waarom is Limburg zo bijzonder?
Kijk eens op de kaart van Europa. Nederland, Duitsland en België om precies te zijn. Wat valt je op aan de grenzen van Nederland? De provincie Limburg past niet netjes binnen de kaders, en reikt tot diep in het Vlaamse en Duitse landschap. Dit merk je pakweg onder Weert en verder, de natuur wordt anders, de heuvels worden hoger en de cultuur ‘voelt’ anders. Tussen Maarheeze en Vaals kom je de ene na de andere verrassing tegen, zelfs wanneer je ergens in deze provincie woonachtig bent. Er zijn diverse manieren om Limburg te ontdekken, toch gaat er niets boven heerlijk pruttelen op een scooter. En om in zuidelijke sferen te blijven kiezen wij dan natuurlijk voor een Vespa scooter.

Het beste uit Italië in Maastricht en omgeving
Het zuiden van Nederland en het Zuiden van Europa delen enkele opvallende overeenkomsten. Zo kun je in beide gevallen Bourgondisch genieten van lokale lekkernijen die met liefde bereid zijn. Zo heeft iedere regio in Italië specialiteiten die je elders niet zult vinden. In Limburg haal je de beste ‘nonnevotten’ in Sittard en voor een vlaai kun je terecht in Maastricht, waar je even een kijkje in de keuken mag nemen om te zien hoe ze dagelijks verse vlaaien bereiden. Voor zuurvlees stoppen we even in Valkenburg, waar we een wandelingetje maken door het centrum en een ritje maken met de kabelbaan.

Onze favoriete Italiaanse traktatie is niet een pizza, en ook niet een verse lasagne maar een Vespa scooter. Dit is dé klassieke retro scooter waar alle andere merken en modellen op gebaseerd zijn. Een weekendje Limburg op Euro5 Vespa scooters is puur genieten. Hoewel er tegenwoordig ook elektrisch aangedreven opties te koop zijn, hebben benzinemotoren toch een bepaalde charme die je met een elektromotor een beetje mist. Wil je een nieuwe scooter kopen die op benzine rijdt? Dan moet je wel rekening houden met de nieuwe standaard benzine aan de pomp. Zie https://www.fastfuriousscooters.nl/scooter-kopen/

Wat is het verschil tussen Euro5 en E5?
Sinds 1 januari 2020 is de Euro5 norm van toepassing in Europa. Dit betekent dat de scooter meestal nog zuiniger is en minder schadelijke uitstoot heeft dan de reeds zuinige Euro4 scooters. In het grote geheel leveren scooters niet echt een grote bijdrage aan de totale uitstoot, toch worden de regels steeds strenger. Maar verwar een Euro5 Vespa scooter niet met E5 en de nieuwe E10 norm.

Aan de pomp tank je niet 100% benzine, bij E5 is er sprake van maximaal 5% ethanol die gemengd wordt met de benzine. Omdat ethanol minder schadelijk zou zijn voor het milieu is er voor Euro95 benzine de E10 norm ingesteld. Dit betekent dat er tot 10% ethanol benzine aanwezig is. Voor auto’s zou dit geen verschil mogen maken, voor oudere scooters kan het wel degelijk schade toebrengen aan het motorblok. Moderne scooters zouden er minder problemen bij ondervinden, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen tank je voorlopig gewoon Euro98. Daar zit nog steeds maximaal 5% ethanol in verwerkt, en het zal de motor niet onnodig belasten. Wat betreft prestaties zal je dit verschil trouwens niet merken.

Mooie routes in Limburg
Over het algemeen is Limburg een provincie waar je op een scooter bijna overal kunt komen. Daarbij is er wel een verschil tussen een snorscooter (maximaal 25 km/u) en een bromscooter (maximaal 45 km/u). Met een snorscooter kun je overal op het fietspad rijden, met een bromscooter niet. Je hoeft dan ook geen helm te dragen, wat een kwestie is van persoonlijke voorkeur. Je kunt via Venray of Maarheeze ‘binnenrijden’ en zo zigzag de provincie gaan verkennen. Horst, America en Sevenum liggen dicht bij elkaar, van daaruit ga je bijvoorbeeld naar Venlo en dan lager richting Roermond. Via Sittard en Geleen rijd je door naar Heerlen, via Valkenburg kom je in Maastricht. Zowel vanuit Heerlen als Maastricht kun je de weg naar Vaals maken om het drielandenpunt te bezoeken.

Laat Toscane, Venetië en Milaan links liggen, rijd gewoon op je nieuwe Vespa scooter door het zuiden van Nederland!

Spread the word. Share this post!