Deel dit:
Share

Een stekende pijn precies onder het hielbot tijdens het lopen? Au, dat zou wel eens kunnen wijzen op hielspoor. Een vervelende blessure, die het plezier in het wandelen behoorlijk kan verpesten.

Wat is hielspoor?
Niet alle pijn in de hiel van je voet hoeft op hielspoor te duiden. Hielspoor is een heel specifiek aan te duiden blessure en de pijn zit recht onder het hielbot. Bij hielspoor ontstaat een verkalking van de hielpleesplaat aan het hielbot. Op een röntgenfoto zie je dan een uitsteekseltje aan het hielbot. Deze verkalking wordt ook wel spina calcaneï genoemd. Niets geks. Ongeveer 75 procent van de volwassen bevolking heeft deze verkalking. Wanneer er sprake is van overbelasting kan er een niet-bacteriële infectie ontstaan. En dat is het moment waarop de stekende pijn ontstaat en wat we kennen als hielspoor.

Oorzaken
Hielspoorklachten ontstaan voornamelijk door overbelasting en/of een verkeerde voetstand. Bij overbelasting kun je denken aan staande beroepen of te veel sporten waarbij je veelvuldig en hard op de hiel landt. De groei van de populariteit van loopsporten zorgt ook voor een toename van het aantal mensen met hielspoor. En wie z’n loopactiviteiten op verkeerde schoenen (te oude of te zachte schoenen) doet of overgewicht heeft, loopt een verhoogd risico. De laatste jaren zijn schoenen steeds comfortabeler en zachter geworden. Groot nadeel: de voeten zelf worden nauwelijks meer aan het werk gezet, waardoor veel mensen kampen met doorgezakte voeten en de doorbloeding in de voeten niet optimaal is. Hierdoor wordt bij iedere stap de hielpees onder de voet te veel gestrekt, die vervolgens gaat irriteren en pijn veroorzaakt. Wist je dat ook teenslippers hielspoor kunnen veroorzaken? De platte versies zonder goed voetbed kun je maar beter in de kast laten staan.

Wat kun je zelf doen?
Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt het risico op hielspoor verkleinen door ervoor te zorgen dat je voeten in topconditie zijn. Een goede doorbloeding in de voeten verkleint de kans op verkalking van de aanhechting van de hielpeesplaat. Het is belangrijk om de spieren in je voeten te trainen met oefeningen. Loop eens op blote voeten in het zand, of leg een handdoek op de grond en trek deze naar je toe door met de tenen een grijpbeweging te maken.

Meer informatie…

Bron: Wandel.nl

Hielspoor-producten

Spread the word. Share this post!