Deel dit:
Share

Dat het verzekeren van je auto verplicht is, dat is natuurlijk alleen maar goed. Er gebeuren namelijk regelmatig ongelukken op de snelweg, terwijl een voertuig ook vlam kan vatten. Zo vloog een drie maanden oude Tesla spontaan in brand terwijl hij in een reparatiewerkplaats was voor een lekke band. Zes uur later, nadat het vuur eindelijk was geblust, vloog de auto opnieuw in brand. Autobranden komen dus vaker voor dan je denkt, hoewel het hoogst ongebruikelijk is dat je auto op één dag twee keer in brand vliegt. Toch is het goed om te weten wat je moet doen om een autobrand te voorkomen. Daarover lees je meer in dit artikel!

Update de software van je elektrische auto regelmatig
Voor degenen die in elektrische auto’s rijden, is de eenvoudigste manier om veiligheidsproblemen te voorkomen, te controleren op software-updates en deze onmiddellijk te installeren, vooral als je nieuws leest over problemen met je specifieke voertuig. Tesla heeft bijvoorbeeld onlangs batterij-updates uitgerold na een reeks andere, recente branden. Het heeft klanten ook de mogelijkheid geboden om automatische software-updates in te stellen; ga gewoon naar “Instellingen”, “Software”, “Software-update”, “Geavanceerd” en meld je aan. Het regelmatig zien van een monteur zal ook helpen om mogelijke brandgevaren te beteugelen.

Let op snelle veranderingen in brandstof of olie van je benzineauto
Als je met een benzine auto rijdt, is het belangrijk om te letten op snelle veranderingen in het brandstof- of oliepeil of extreme temperatuurschommelingen, die kunnen wijzen op een lek (en de kans op brand vergroten). Experts bevelen ook aan om geen gas in het passagierscompartiment van een voertuig te vervoeren, tenzij het een kleine hoeveelheid is en in een gecertificeerde, verzegelde gasbus. Je moet ook alert zijn op geuren die ruiken naar brandend plastic of rubber, omdat de bron brand kan veroorzaken. Is een reparatie niet meer mogelijk, dan kan het zijn dat je naast het inruilen van je huidige auto ook een lening moet afsluiten. Vergelijk daarom wel eens online je lening, zodat je zeker weet dat je niet teveel rente betaald.

Wat te doen als je voertuig in brand vliegt?
Als je motor begint te roken – of je ruikt brandend rubber – moet je onmiddellijk stoppen en de motor afzetten om de brandstofstroom te stoppen. Stop niet om persoonlijke bezittingen te pakken en pas op dat je de kofferbak of motorkap niet open gaat, omdat dit de brand alleen maar kan verergeren bij meer blootstelling aan lucht. Je moet ten minste 30 meter van de auto vandaan gaan, iedereen in de directe omgeving waarschuwen en uit de buurt blijven van rijdend verkeer. In het ideale geval, als je aan de kant van de weg geparkeerd staat, ben je ver genoeg naar achteren zodat een mogelijke botsing met je voertuig jezelf of iemand om je heen niet verwondt – nogmaals, blijf uit de buurt van actief verkeer. Als je je telefoon nog hebt, moet je 112 bellen of een andere bestuurder laten bellen. Als je een brandblusser bij de hand hebt, mag je het vuur niet blussen, tenzij je directe toegang tot het vuur hebt en weet hoe je de brandblusser moet bedienen. Elektrische auto’s hebben accu’s die goed warm blijven nadat een brand al geblust is. Zoals we al zeiden, kunnen ze ook opnieuw ontsteken, wat betekent dat je de batterij onder geen enkele omstandigheid wilt aanraken. 

Spread the word. Share this post!