Deel dit:
Share
blank

Even buiten Maastricht, vlakbij de grens met België, bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. De ontginning van deze groeve, die deel uitmaakt van de Fallenberggroeve in de Cannerberg, vond plaats in de periode 1704 en 1880, toen men de mergel gebruikte als bouwsteen.

Dat zich in het gangenstelsel nu een onderaards museum bevindt, is te danken aan de Paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdagmiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na de studie.

Naast de vele interessante studies en publicaties die door hen werden uitgevoerd, maakten zij een plattegrond en talloze tekeningen in houtskool en kleur. Verder hakten zij een groot aantal reliëfs en beelden in de mergelwanden.

Routebeschrijving:

Komend van de A2 rijdt u vanaf het knooppunt Europaplein via de afrit Ring N278 richting richting Hasselt. U volgt de route N278 Tongeren en na de rotonde gaat u bij het verkeerslicht linksaf richting Kanne. Voor het Château Neercanne volgt u het straatnaambordje Jezuïetenberg naar rechts. Na circa 75 m zijn links 2 grote parkeerplaatsen.

Komend van de A13/E313 in België rijdt u via de afrit nr. 32 Tongeren/Riemst richting Maastricht. Na de brug over het Albert kanaal bij Vroenhoven gaat u rechtsaf richting Kanne. Beneden aan de berg, bij het kapelletje, gaat u links, richting Maastricht. U passeert Château Neercanne en vervolgens de grens. U neemt de tweede weg links na de grens bij het straatnaambordje Jezuïetenberg en volgt de bovengenoemde aanwijzingen.

Meer informatie