Kasteel Strijthagen is het laatste geheel intact gebleven adellijke landgoed op het grondgebied van Landgraaf, gelegen in het Strijthagerbeekdal, bij de kern Schaesberg.

Het hoofdgebouw ligt op de oever van enkele door de Strijthagerbeek gevoede vijvers. Het werd in de 18e eeuw gebouwd op de plaats van een ouder kasteel. De muren van het hoofdgebouw bestaan uit zogenoemde speklagen, i.e. afwisselende lagen van baksteen en natuursteen (mergel) die in Limburg relatief vaak voorkomen, onder meer ook bij kasteel De Bongard en het nabijgelegen kasteel Schaesberg.

Het kasteelcomplex bestaat voorts uit de classicistische rentmeesterswoning, de 17e-eeuwse (1690) witgepleisterde voorburcht (eveneens met classicistische elementen), de watermolen genaamd Strijthagermolen en het koetshuis van veel recenter datum, die alle de status van rijksmonument hebben. Zowel het hoofdgebouw alsook de rentmeesterswoning en het poortgebouw van de voorburcht zijn van een mansardedak voorzien, wat in Limburg onder meer ook bij kasteel Puth en kasteel Raath het geval is.

Kasteel Strijthagen heeft in de loop van de twintigste eeuw veel mijnschade opgelopen. Vanaf 1952 woonde de kunstschilder Aad de Haas vele jaren met zijn familie in het kasteel.

Rondom kasteel Strijthagen bevindt zich tegenwoordig een recreatiegebied met enkele attractieparken waaronder SnowWorld en GaiaZOO.

Foto: Kasteelstrijthagen1” door Redfish71 uit nl. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!