Kasteel Wittem ligt in het dorp Wittem in de gemeente Gulpen-Wittem.

De geschiedenis van Wittem kent heel wat belangrijke namen. Ambiorix versloeg er in 54 voor Christus de Romeinen. Paus Leo III rustte er uit op zijn weg naar Tongeren en de Noormannen kwamen er langs toen ze Aken veroverden. Willem van Oranje en tsaar Peter de Grote verbleven er.

Wittem ligt halverwege Maastricht en de keizersstad Aken, waar o.a. Karel de Grote tot keizer gekroond werd. De weg van Maastricht via Wittem naar Aken heet nu de rijksweg, maar vroeger was het de oude heirbaan. Die werd ooit door de Romeinen aangelegd en verbond de oude steden Tongeren en Aken met elkaar. Als vorsten vanuit Brussel via Maastricht op weg waren naar Aken (of Keulen), dan konden zij hun paarden uit laten rusten in Wittem.

In de omgeving van Wittem komen twee grote beken samen: de Selzerbeek en de Geul. Het is een moerassig dal waar vroeger veel molens werden gebouwd. Molens voor graan, maar ook voor textiel. De mensen die deze molens in bezit hadden, brachten het tot grote rijkdom, zoals de families Clermont en Merckelbach. Zij bezaten in de buurt van Vaals en Wittem molens onder andere ten behoeve van de opkomende textielindustrie.

Ook de ligging van het dorp ten opzichte van Luik en Maastricht was van belang. Als Maastricht belegerd werd, verbleven de vreemde troepen vaak in de buurt van Wittem. Tijdens de 80-jarige oorlog zaten de Spaanse troepen in Maastricht en belegerde Willem van Oranje de stad. Toen zijn troepen bezig waren zich klaar te maken voor de aanval op Maastricht overnachtte Willem van Oranje op kasteel Wittem. Ook tijdens de Hollandse Oorlog belegerden Franse troepen Maastricht, dat destijds in bezit van de Republiek was.

Bron: Wikipedia

Deel dit:
Share