Kasteel Sjaloen

Château Neercanne
Restaurant Château Neercanne aan de zuidzijde van Maastricht is het enige terassenkasteel (17e eeuw) in de Benelux. Het heeft rijke culturele en culinaire tradities en behoort tot de beste verfijnde Franse restaurants in de Benelux (Michelin ster). Vanuit het à la carte restaurant en vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht over de Jekervallei en de baroktuinen. De imposante mergelgewelven, sfeervolle nissen en mergelwanden maken de grotten achter Château Neercanne tot speciale ruimte voor recepties, diners en feesten. In het oudste gedeelte van Château Neercanne, de kapel uit 1611, is het lunchrestaurant l’Auberge gevestigd.

Kastelen maken een gevoel van nostalgie in je wakker. In Zuid-Limburg heeft bijna iedere stad of dorp minsten één kasteel, burcht of adellijk huis. Het zijn getuigenissen van een trots en woelig verleden van soms meer dan duizend jaar oud. Dichter en beelden kunstenaar Lou Heynens – kenner van en publicist over adel en kastelen – inventariseerde de Zuid-Limburgse adellijke onderkomens met een rijke historie.

Heynens, die zelf geruime tijd op kasteel Wittem en kasteel Neubourg in Gulpen woonde, bezocht ze één voor één, sprak met huidige bewoners en besteedde ontelbare uren aan studie in archieven en andere bronnen.

Het resultaat is een uniek naslagwerk; het allereerste complete overzicht van de negentig Zuid-Limburgse juweeltjes. Naast de historie en bewonersgeschiedenis van alle kastelen, buitenplaatsen en markante burchtruïnes is van alle besproken huizen een recente foto in kleur opgenomen. In alfabetische volgorde beschrijft Heynens de kastelen en buitenhuizen vanuit diverse invalshoeken met als themapunten: bewoners, architectuur, bouwgeschiedenis, historische betekenis, economische factoren en landschappelijke dimensie. Het boek bevat daarnaast registers van namen en van bouwkundige en historische termen. Kastelen in Zuid-Limburg. In hernieuwde glans is een kostbaar bezit voor liefhebbers van het landschap en cultureel erfgoed van het enige stukje Nederland met buitenlandse allure.

BESTELLEN

Château Sint Gerlach
Joseph Corneli Allée, Houthem-Sint Gerlach, gelegen in het Ingendael.
Dit kasteel vindt zijn oorsprong omstreeks 1155. Ridder Gerlachus vestigde zich hier als kluizenaar. Het kasteel is grondig gerestaureerd en verbouwd tot een vijf-sterrenhotel/appartementencomplex met restaurant-, congres- en vergaderfaciliteiten, een overdekt zwembad en Kneipp-kuurbad faciliteiten.

Kasteel Bloemendal
Bloemendalstraat, Vaals.
In opdracht van Johann Arnold von Clermont in de jaren 1791-1795 volgens ontwerp van J. Morreti gebouwd. Vanaf 1842 gerenommeerd meisjespensionaat van de orde Dame de Sacré Coeur. Doorlopend nieuws en arrangementen. Tegenwoordig in gebruik als hotel/restaurant.

Kasteel Cartils
Kapolder, Cartils.
Gelegen tussen Wijlre en Wittem, werd het in de vroege middeleeuwen al vermeld als kleinste vrije Rijksheerlijkheid in deze streek. Gedeelten van het kasteel, dat tot 1776 in het bezit bleef van lijnrechte afstammelingen van de ridders van Cartils, zijn vijftiende- en zestiende-eeuws, zoals de toren met hoekarkel en het vrijstaande poortgebouw. Niet te bezichtigen.

Kasteel De Bongard
Bocholtz.
Dit kasteel met kasteelboerderij was zetel van de ’Heerlijkheid van Bocholtz’. Niet te bezichtigen.

Kasteel Den Halder
Wilhelminalaan, Pelerinstraat te Valkenburg.
Reeds in de 14e eeuw is er sprake van kasteel Den Halder, dat een leen vormde van het huis Valkenburg. Het was oorspronkelijk een versterkte hoektoren, die evenals de nog bestaande walmuren, de Berkel- en Grendelpoort, deel uitmaakte van de verdedigingswerken van de stad. Het huidige gebouw dateert uit 1635. Watermolen, vijvers, weiden en hoptuinen behoorden vroeger tot het grote Haldergoed.

Kasteel Eijsden
Graaf de Geloeslaan, Eijsden.
Het kasteel is gebouwd in 17e-eeuwse Maaslandse renaissancestijl, is goed onderhouden, met Franse tuinen en een gracht. Het kasteelplein en het park zijn vrij toegankelijk.

Kasteel Genhoes
Oud-Valkenburgerweg te Valkenburg.
Genhoes (het-versterkte-huis) is waarschijnlijk ontstaan uit een in de 11e of 12e eeuw gebouwde woontoren. Het oudste gedeelte van het imposante slot is gotisch; de voorgebouwen zijn in Limburgse barok, terwijl de boogbrug romaans is. Tijdens de 80-jarige oorlog werd het kasteel, dat door een slotgracht is omgeven, door brand verwoest (1577). In het begin van de 17e eeuw vond een algemeen herstel plaats. De slothoeve dateert uit de 18e eeuw.

Kasteel Geulzicht
Geulhem, Berg en Terblijt.
Eind vorige eeuw (ca. 1850) gebouwd van mergel in Engelse Neo Gotiek stijl. Vanaf 1937 is het kasteel in gebruik als hotel.

Kasteel Goedenraad
Dit kasteel is gelegen aan de weg naar Eys-Wittem in het Eyserbeekdal. Het landgoed omvat het kasteel uit 1777, een boerderij met binnen-plein en een park. Niet te bezichtigen.

Kasteel Grasbroek
Gelegen in de voormalige gemeente Limbricht. De vroegere grens tussen Limbricht en Born liep door het kasteel. Het kasteel is vanaf 1581 gebouwd door Alexander van Drimborn en diens echtgenote. In 1596 schijnt de bouw voltooid te zijn. In1987 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd. Een kenmerk van dit kasteel is dat het eeuwenlang vrijwel ongerept is gebleven. De kap is origineel uit de tijd van de bouw. Ook in het gebouw zijn vele oorspronkelijke schouwen. Het kasteel is niet voor publiek geopend.

Kasteel Gronsveld
Rijksweg, Gronsveld.
Delen van dit kasteel dateren al uit de 13e en 15e eeuw. Thans is het particulier bezit.

Kasteel Hoensbroek
Het Heerlense kasteel dateert uit de 14e eeuw en is tot in de twintigste eeuw in bezit geweest van de Heren van Hoensbroek. In de 17e eeuw werden het Slotgebouw en de bijgebouwen verder uitgebreid. Vandaag de dag is het kasteel een museum en geschikt voor individuele bezoekers en groepsbezoeken. Men krijgt het gevoel alsof de slotheer en zijn personeel zojuist nog aanwezig waren.

Kasteel Limbricht
Zogenaamd ‘chateau a motte’, een motte-burcht, waarvan de oudste sporen teruggaan naar de 10e- eeuw. Een motte-burcht is een kasteel op een kunstmatig opgeworpen heuvel. Hierop verrees aanvankelijk een houten toren, die later in steen werd gebouwd.In het begin van de 17e-eeuw kwam het huidige kasteel in Maaslandse renaissancestijl tot stand. De voorburcht is in verschillende bouwfases tot stand gekomen.

Kasteel Mheer
Dorpstraat, Mheer.
Gelegen achter de kerk in het centrum van Mheer. Het kasteel dateert uit de 17e eeuw en wordt thans nog bewoond. De binnenplaats van het kasteel is vrij toegankelijk.

Kasteel Neubourg
Riehagervoetpad, Gulpen.
Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw, verbouwd en vergroot in de 18e eeuw. Gerestaureerd rond 1950. Kasteel met vorstelijke allure met hoge toren en uitgebreide nederhoven met dienstgebouwen. Interieur niet te bezichtigen.

Kasteel Oost
Kasteellaan, Oost-Maarland.

Kasteel Oost
Oosterweg te Valkenburg.
In 1563 werd Oost genoemd als hoeve en in 1587 als kasteel toebehorende aan P. v.d. Hoff, drossaard van het Land van Valkenburg. De Belgische jonkheer De Villers de Pité herbouwde in 1830 het hoofdgebouw. Van het oude gedeelte resteren nog de westelijke vleugel (windvaan 1757) en het verbindingsstuk met de hardstenen vensteromlijstingen. Tegenwoordig in gebruik als trouwzaal, vergader-, party- en congrescentrum.

Kasteel Oud-Lemiers
In de 17e eeuw herbouwd op middeleeuwse natuurstenen fundamenten.
Niet te bezichtigen.

Kasteel Rijckholt
Kasteelstraat, Rijckholt.
Dit 18e-eeuwse bouwwerk is gebouwd rondom de resten van een veel ouder slot dat oorspronkelijk dubbel omgracht was. Momenteel is het ernaast gelegen Koetshuis in gebruik als party- en congrescentrum.

Kasteel Schaloen
Oud-Valkenburgerweg te Valkenburg. Dit romantische door grachten omgeven kasteel werd reeds in 1375 genoemd. Twee boogbruggen leiden naar het van hoektorens (1575) voorziene kasteel. In 1656 werd het, tijdens de Spaans-Nederlandse oorlog verwoeste kasteel, herbouwd in de vorm van een rechthoekig huis door J.R. Hoen van Cartels. Het poortgebouw dateert uit 1701. Verdere uitbreidingen kwamen tot stand in 1721 en 1738. In 1894 vond een restauratie in neogotische stijl plaats door architect Dr. Cuypers. De bijgebouwen van het kasteel herbergen hotelkamers, appartementen, restaurant en terras.

Kasteel Vaalsbroek
Vaalsbroek.
Door Johann Arnold von Clermont in 1761 herbouwd. In gebruik als hotel/restaurant en conferentie-/partycentrum. Kasteelpark en oude hoogstamfruitboomgaard zijn te bezichtigen.

Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlreweg, Wijlre.
Gelegen vlakbij het centrum werd het in de 17e eeuw door de heren van Wachtendonck gebouwd. De carrévormige dienstgebouwen rond de fraaie binnenplaats met keibestrating dateren uit de 18e eeuw. Interieur niet te bezichtigen.

Kasteel Wijnandsrade
Kasteel Wijnandsrade is een kasteel gelegen in de kom van het gelijknamige dorp Wijnandsrade in de Limburgse gemeente Nuth. Het kasteel en het kleine juweel van een kerkje spiegelen zich in de eeuwenoude dorpsvijvers. De goed bewaarde middeleeuwse motte, de intieme binnenplaats, de grote hof en de indrukwekkend lange gevel aan de straatkant verraden een lange geschiedenis. De banden van de bewoners met Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg zijn terug te vinden in gevelstenen en muurschilderingen.

Kasteel Wittem
Wittemer Allee 3, Wittem.
Sedert 1100 bewoonde de Heer van Valkenburg en ’s Gravenvoeren het kasteel waarna eeuwenlang de Heren van Wittem het kasteel in de Geulvallei hebben bewoond. In de Tachtigjarige Oorlog veroverde en bewoonde Prins Willem van Oranje het kasteel. Sinds 1958 is het kasteel in gebruik als een gerenommeerd Kasteelhotel/restaurant.

Deel dit:
Share