Tussen 1575 en 1825 is aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken.
De rondgang van ca. 1 uur onder leiding van een VVV-gids geeft de bezoeker een indruk “hoe en waarom” van dit unieke krijgsbouwkundige monument, waarin kundig gemetselde koepelgewelven en imponerende bomvrije ruimten afwisselen met kruitkamers, trappen en galerijen van velerlei aard. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een rondleiding waarbij bijna het hele gangenstelsel wordt doorkruisd.
Tochten door de Kazematten vertrekken vanaf de ingang Waldeckbastion, nabij het Tongerseplein, Maastricht en zijn vanwege de trappen niet toegankelijk voor rolstoelgangers.
Schuilkelders
Pas in 1867 werd begonnen met de gedeeltelijke sloop van de vestingwerken en kon Maastricht uitgroeien tot de eerste industriestad van Nederland. Grote delen bleven behouden en deden later weer dienst als bijvoorbeeld schuilkelder in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de koudste jaren van de Koude Oorlog werd in ‘de Werken’ nog een schuilkelder aangelegd, die Maastrichtenaren moest beschermen bij een kernaanval. De luchtverversingsinstallaties, stapelbedden en toiletten uit die tijd zijn er in een tentoonstelling te zien. Meer informatie over de schuilkelders: www.schuileninmaastricht.nl