Ben jij de trotse eigenaar van een elektrische auto? Dan ben je vast wel bekend met het fenomeen laadstress. Zeker wanneer je eens een langere rit maakt dan normaal. Red je het dan wel met je accu? Wat als je ergens onderweg de auto op moet laden? Hoe vind je dan snel de juiste oplaadpunten?

Het rijden in een elektrische auto vraagt soms om het treffen van de nodige voorbereidingen. Wanneer je binnen je actieradius blijft, hoeft dit echter niet te betekenen dat je onderweg hoeft te stoppen. Bovendien zijn er manieren om je actieradius verder te vergroten, zodat jij je hand voortaan niet meer hoeft om te draaien voor een langere rit. In dit artikel leggen we uit hoe je dit aanpakt. 

Maak slim gebruik van de remmen 

In elektrische auto’s is het mogelijk om energie terug te winnen. Dit zien we vooral terug bij het gebruik van de remmen. Wanneer je goed vooruit kijkt en een lange remweg hebt, is het voldoende om enkel je voet van het gaspedaal af te halen. Op dat moment remt de auto vanzelf af. Dit moment zal de auto direct gebruiken om de accu wat bij te laden. Als je hier slim gebruik van maakt, zorgt dit er dus voor dat je langer op één accu door kunt rijden. 

Maar wanneer weet je of je energie terugwint? Dit gebeurt enkel wanneer je het gaspedaal los kunt laten. Dus niet wanneer je vol op de rem drukt. Door dit vaker toe te passen voorkom je niet alleen dat je accu sneller leegloopt, maar verleng je ook de levensduur van je remblokken. Win-win dus. 

Rij met een constante snelheid 

Rijgedrag is heel belangrijk bij het accuverbruik van de auto. Een slimme manier om veel energie te besparen is door vaker op de cruise control te rijden. Naast dat dit een zeer relaxte manier van rijden is, zorgt het er ook voor dat de snelheid van je auto erg stabiel blijft. Dit is wanneer je zelf rijdt vrijwel onmogelijk. Hoe rustig je je voet ook op het pedaal houdt, je zult altijd schommelingen in de snelheid houden. Met cruise control is dit verleden tijd. Bovendien voorkomt dit ook de nodige snelheidsboetes. Je zet de cruise control simpelweg op de maximumsnelheid en rijden maar. 

Leer de auto kennen 

Ook is het heel belangrijk om de auto te leren kennen. De meeste elektrische auto’s beschikken wel over de nodige extra’s om de actieradius op natuurlijke wijze te vergroten. Daarom bevelen we toch aan om de handleiding goed door te nemen en ook verschillende dingen uit te proberen. Hoe beter je je auto leert kennen, hoe meer je kunt genieten van het elektrisch rijden. 

Toch opladen? Benut die tijd dan goed! 

Als je een zeer lange rit maakt, dan kom je er bijna niet onderuit om onderweg op te laden. Dat hoeft ook geen probleem te zijn. Als je kiest voor een snellader, dan kan je binnen twintig tot veertig minuten weer de weg op. Beschouw dit niet als verloren tijd, maar benut het goed. Zeker wanneer je lang rijdt is een pauze wel op zijn plaats. Strek dus de benen, ga even wat eten of onderzoek de omgeving. Plan deze laadmomenten als je erg ver gaat rijden. Zo hoeft elektrisch rijden geen enkele rit in de weg te staan.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!