Twee nieuwe ‘pelgrimsfietstochten’ die deels het Jacobspad (Camino de Santiago) volgen. Het gaat om fietsroutes die ‘Langs de Zuid-Limburgse basilieken’ in Sittard & Susteren en in Meerssen leiden en die op locatie live of digitaal te bezoeken zijn. Zuid-Limburg kent een rijke religieuze geschiedenis met veel religieus erfgoed waarbij de basilieken kerken zijn die een eretitel kregen vanwege hun bijzondere verleden of functie, een knipoog naar de titel van de routes.

Langs de Zuid-Limburgse basilieken – Sittard & Susteren
Deze fietsroute van 54,7 kilometer voert langs de Basilieken van Sittard en Susteren en ander religieus erfgoed, zoals het Oude Salviuskerkje en het Clemensdomein. De route loopt ook door de Duitse gemeente Selfkant om hier de Sint-Nicolaaskerk te kunnen bezoeken. “Deze route is een mooie toevoeging aan ons streven om het religieuze culturele erfgoed in Sittard onder de aandacht te brengen,” zegt Yvonne Salvino-Meijer, wethouder toerisme in Sittard-Geleen. “De verbinding met Echt-Susteren en Selfkant voegt een extra dimensie toe aan het Zuid-Limburgse bezinningstoerisme” aldus de wethouder.

Langs de Zuid-Limburgse basilieken – Meerssen
Deze fietsroute van 47,9 kilometer voert langs de basiliek van Meerssen en ander religieus erfgoed, waaronder de Hervormde kerk in Urmond gelegen langs de Maas. Ook gaat de fietsroute hier over de beklinkerde straten van Elsloo waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Wethouder gemeente Meerssen Louk Bongarts: “Tijdens mijn pelgrimstocht naar Rome ontdekte ik dat je niet meer nodig hebt dan een rugzak met spullen om gelukkig te zijn en dat als je in de problemen komt er altijd oplossingen op je pad komen. Dit gaf kracht, zelfvertrouwen en innerlijke rust. Ik gun alle mensen die een pelgrimstocht per fiets maken eenzelfde ervaring”. 

Kijkje nemen?
Zijn de deuren van de basiliek of kerken gesloten? Niet getreurd. Scan de QR-code op het bordje van de kerk en neem een kijkje binnen met de 360-gradentour of beluister de bijzondere verhalen van de gratis audiotour.

Verkrijgbaarheid
De routes zijn verkrijgbaar in de Visit Zuid-Limburg Experiences en in de webshop: Sittard-Susteren en Meerssen

Meer informatie is te verkrijgen via de website.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!