Op 14 april 1574 werd De Slag op de Mookerhei geleverd. Een belangrijke veldslag in onze vaderlandse geschiedenis en bepalend voor het verloop van de Tachtigjarige Oorlog in onze strijd tegen de Spaanse overheersers. Het slagveld van toen is anno 2015 een prachtig natuurgebied. Enkele jaren geleden is een speciale wandelroute geopend, zowel in gedrukte als in digitale vorm, die toerist en streekbewoner meeneemt op veldtocht over de Mookerhei. Als naam is toepasselijk gekozen voor ‘Loop naar de Mookerhei’.

‘Loop naar de Mookerhei’ vertelt de wandelaar wat zich daar in die roerige periode van de 16e eeuw heeft afgespeeld. Waarom vochten Spanjaarden en huurlingen van Willem van Oranje hun bloedige strijd precies hier uit? Hoe verliep de Slag op de Mookerheide op die 14e april in 1574 in detail? En welke verhalen en legendes zijn uit die tijd, via overlevering, nog tot ons gekomen? Tijdens de route wordt, stap voor stap, het verloop van de Slag verteld, verluchtigd met plaatjes die de Slag op de Mookerheide verbeelden met (in de online variant) filmfragmenten. Met deze verhalen, en een beetje fantasie, loopt de wandelaar als het ware tussen de strijdende partijen door.

Online-route in route-app
Diegene die de wandeling met behulp van zijn smartphone wil lopen kan vanaf 14 april 2015 de route downloaden vanuit de bekende appstores. Kies daarvoor de app van Abellife, de partij met wie de route samen is gemaakt. Wanneer die Abellife-app op de smartphone is geïnstalleerd, kies dan vervolgens voor ‘wandelingen’ en daarna voor de plaats Mook. Daarna verschijnt de route in beeld. Handig is, dat de route offline kan worden gelopen. De route is vanaf 14 april ook te downloaden vanaf de website www.huystemoock.nl.

Gedrukte route en speciale arrangementen
Gaat de voorkeur uit naar de papieren versie van de route, ga dan naar de VVV-informatiepost Plasmolen/Mook aan de Witteweg 8 in Plasmolen. De routefolder met een duidelijk kaartje met ingetekende route en beschrijvingen van de meest markante punten onderweg, is daar te koop voor € 1,50. De lokale restaurants haken ook in op het nieuwe routeproduct. Zij bieden interessante (dag)arrangementen aan waarin de wandeling is opgenomen. De restaurants presenteren de arrangementen onder de noemer ‘Kiste Trui’, naar de legende van het vrouwtje dat heel haar leven heeft gezocht naar een schat die na de tijd van de Spaanse overheersing op de Mookerhei zou liggen begraven. De website www.huystemoock.nl biedt een overzicht van die Kiste Trui-arrangementen.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!