LottumLottum is gelegen op de rechteroever van de Maas, op een hoogte van ongeveer 19 meter. Vanaf het natuurgebied Schuitwater stroomt de Siebersbeek via Lottum in de Maas. De omgeving van Lottum wordt vooral gekenmerkt door siertuinbouw, namelijk rozenteelt. In het zuidwesten vindt men heideontginningen.

Nabij de buurtschap Houthuizen loopt de Molenbeek, welke enkele honderden meter daarna uitmondt in de Maas.
In de nabijheid van de mondingen van beide beken ligt natuurgebied Siebersbeek. Ten zuiden daarvan ligt natuurgebied Kaldenbroek.

Rozenfestival
Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum; dit komt neer op 20 miljoen rozen.[bron?] Hierdoor wordt Lottum ook wel het “Rozendorp van Nederland” genoemd. Om de twee jaar, in de even jaren, vindt in Lottum, rond de tweede zondag van augustus, het Rozenfestival plaats. Tijdens dit festival zijn tuinen, mozaïeken en objecten, verspreid over heel Lottum, versierd met ontelbare rozenknopjes. Er komen ongeveer 50.000 bezoekers per keer naar dit festival. In Lottum bevindt zich ook De Rozenhof, een rozentuin en rozenkenniscentrum, met alle 65 rozensoorten die ooit het predicaat “Toproos” kregen. Sinds 2008 heeft de tuin ook een collectie van rozen met het Duitse predicaat “ADR-rose”. In Lottum is tevens een rozenfietsroute uitgezet.

Bezienswaardigheden
Kasteel Borggraaf stamt uit het eind van de 15e eeuw, verkeert in goede staat en is vanaf de weg zichtbaar.
Kasteel Kaldenbroek wordt voor het eerst genoemd in 1394 en is een landhuis dat eveneens in goede staat verkeert.
De Houthuizer Molen is een in 2007/8 gebouwde replica van de tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste windmolen bij Lottum.
De Sint-Gertrudiskerk uit ongeveer 1400, herbouwd in 1951.
De Sint-Quirinuskapel
De Rozenhof Lottum, Toprozentuin en rozenkenniscentrum

Foto: www.liefdevoorlimburg.nl

Deel dit:
Lottum

Deel dit bericht!