Deel dit:
Share

In 2015 verdween met de verwijdering van de bewegwijzering helaas ook deze route. Maar vanaf nu is de geliefde klassieker terug! Zorgvuldig uitgestippeld langs knooppunten: 155 kilometers aan één stuk voor kilometervreters of drie fijne dag-routes voor andere bikkels. Mét of zonder e-bike.

Ongeëvenaarde uitzichten, holle wegen, kloeke kastelen, sprookjesachtige vakwerkhuizen en sierlijke wegkapelletjes… Het is een cocktail die je alleen in Zuid-Limburg vindt. En dan hebben we het nog niet eens over die andere verleidingen: vlaai, bier, wijn, zuurvlees, stroop, asperges… Geen wonder dat de Mergelland fietsroute al vanaf de aanleg één van de meest populaire fietsroutes was van Nederland.

De fietsroute werd te zeer gemist. Daarom staken de ANWB en Visit Zuid-Limburg dit jaar de koppen bijéén en kwam er een plan om de route in ere te herstellen mét inachtneming van de veiligheid voor fietsers en zónder extra onderhoud van borden. Besloten werd gebruik te maken van het fijnmazige en goed onderhouden Zuid-Limburgse fietsknooppuntensysteem. En voilá, daar is ‘ie weer: de Mergelland fietsroute! Niet apart bewegwijzerd, maar eenvoudig te rijden door de juiste knooppunten te volgen.

De ‘nieuwe’ volgt zo nauwkeurig mogelijk de originele route van 125 kilometer, maar wijkt daar hier en daar van af. Daardoor kwamen er dertig mooie fietskilometers bij, waardoor de totale lengte nu 155 kilometer is. Een lekkere kluif voor racefietsers en andere kilometervreters. Om ook de recreatieve fietsers te bedienen die af en toe een terrasje willen pakken met zicht op een vallei werden er daarnaast drie cirkelvormige deelroutes gemaakt van 48, 63 en 64 kilometer lang. Nog steeds pittig en zeer geschikt voor fietsers met een e-bike. Maar is zo’n lang weekend Mergellandroute niet een hele verleidelijke optie?

Meer informatie…

Bron: ANWB

Spread the word. Share this post!