Montfort is een stad in Midden-Limburg (Nederland), ten oosten van de Maas en ten zuiden van Roermond. Het is een van de zes kernen van de gemeente Roerdalen. Het plaatsje is vooral bekend door de ruïne van Kasteel Montfort, dat in het midden van de 13e eeuw werd gebouwd, met steen die via de Maas uit het noorden van Frankrijk werd aangevoerd.

In 1263 kreeg Montfort stadsrechten. Het kasteel van het ambt Montfort was het zuidelijkste bolwerk van het hertogdom Gelre. Het is nooit veroverd omdat het eerst als onneembaar beschouwd werd. Na de opkomst van zware kanonnen verloor het aan betekenis. Delen van het kasteel zijn nog bewoond geweest tot in de twintigste eeuw, maar vervielen daarna snel.

Vanaf de 14e eeuw was kasteel Montfort het administratieve centrum van het ambt Montfort, een van de acht ambten van het Gelders Overkwartier of Opper-Gelre.[2] In 1713 kwam het, samen met enkele andere gemeenten, als Staats-Opper-Gelre bij de Verenigde Provinciën.

In de 17e eeuw lag er een Watermolen tussen Montfort en St. Joost op de Vlootbeek.

Montfort is vrijwel geheel platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog door de Royal Canadian Air Force (RCAF) 2nd Tactical Air Force – No. 83 Group – 143 Wing. Bij het grootste bombardement op 20 januari 1945, vielen 186 doden.

Op 17 juli 1983 werd in Montfort het Zuid-Limburgs Federatiefeest (ZLF) georganiseerd door schutterij Sint-Urbanus. Door noodweer stortte de feesttent in en kwamen twee personen om het leven. De ramp werd herdacht in 2015 toen het ZLF wederom in Montfort plaatsvond.

Bezienswaardigheden
– De ruïnes van Kasteel Montfort. Dit kasteel werd gebouwd rond het jaar 1260 door Hendrik III van Gelre. Het was eeuwenlang het bestuurlijke centrum van het Ambt Montfort.
– De pastorie van 1787 is een Rijksmonument. Ze heeft elementen in Lodewijk XVI-stijl.
– Het massagraf en monument op de parochiale begraafplaats. Hier liggen de meeste slachtoffers van de bombardementen op Montfort aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begraven.
– Het historische centrum van Montfort. De meeste gebouwen in dit deel van het dorp stammen uit de late jaren `50, omdat de meeste gebouwen in de Tweede Wereldoorlog zijn verwoest.
– Boerderij Voorhof, van 1754. Aan Huysdijk 10.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!