Monumenten in Nederland – Limburg geeft een bondig en informatief overzicht van de cultuurhistorisch waardevolle monumenten in de provincie Limburg.
Begeleid door ruim 500 afbeeldingen komen de bekende, maar ook minder bekende hoogtepunten uit de rijke historie van Nederlands Limburg aan de orde: van de beide imposante Romaanse kerken te Maastricht tot de vele forse wederopbouwkerken in Noord-Limburg, en van de in een glooiend landschap gelegen vakwerkboerderijen tot de vele kastelen al dan niet gelegen langs de Maas.
Dit 8ste deel uit de serie Monumenten in Nederland is een voor een breed publiek bedoeld naslagwerk met een compact en informatief overzicht van de cultuurhistorisch meest waardevolle monumenten en structuren in Limburg vanaf de Romeinen tot nu. De opzet is gelijk aan de overige delen: een viertal inleidingen en plaatsbeschrijvingen, geschreven door een vast team van deskundigen. In de inleidingen komen aan bod: de algemene historische achtergrond, stijl en verschijningsvorm, toegepaste materialen en constructies, en de eigenheid van Limburg als geheel en verdeel over 5 regio’s. De plaatsbeschrijvingen (veruit het omvangrijkste deel van het boek) bieden beknopte informatie over (bouw)datum, opdrachtgever, architect, functie, stijl en geschiedenis van de belangrijkste gebouwen, alfabetisch op plaatsnaam geordend. Ook de historische en stedenbouwkundige ontwikkeling van elke plaats komt aan bod. Het gebruikersvriendelijke boek is rijk geïllustreerd met kaartjes, plattegronden en zwartwitfoto’s (niet alle beschreven objecten zijn afgebeeld). Met bibliografie, verklarende lijst van bouwkundige termen, topografische en personenregisters.