Zuid-Limburg is rijk aan bewegwijzerde off-road trails, waar ook regelmatig wedstrijden gereden worden. Zo hebben mountainbikers de keuze uit 18 verschillende mountainbikeroutes dat bij elkaar bestaat uit 450 km aan paden. Deze routes variëren in afstand en niveau, zodat zowel beginnende als gevorderde mountainbikers een route kunnen vinden die aan hun wensen voldoet. Doordat de routes door middel van verbindingstrajecten met elkaar verbonden zijn is het mogelijk om het hele Heuvelland te ontdekken op de mountainbike.

Gulpen mountainbike route voor ervaren mountainbikers
Voor ervaren mountainbikers is de MTB-route Gulpen een echte aanrader. Deze pittige route is slechts 25 km lang, maar verkijk je niet op de afstand. Het terrein loopt nergens vlak waardoor je te maken krijgt met steile beklimmingen en uitdagende afdalingen. Je fietst de Gulperberg op tijdens deze route en vanaf de top geniet je van een indrukwekkend uitzicht over de bossen, dalen en de sfeervolle Limburgse dorpen die in de diepte liggen. De route start bij zwemparadijs Mosaqua waar je eenvoudig de auto kunt parkeren.

Hendrik Jakker van Adviesjagers.nl raadt mountainbikers aan om hun smartphone mee te nemen tijdens de tocht. “Ondanks de bewegwijzering op de routes in het Heuvelland is het verstandig om een smartphone mee te nemen met GPS. Mocht je de route even kwijt zijn kun je controleren waar je precies bent. Ook kun je zo een vooraf gedownloade mountainbike trail volgen. Je kunt de smartphone gemakkelijk bevestigen met een houder zodat je deze tijdens het fietsen kunt raadplegen.”

Mountainbikeroutes om de Brunssummerheide
De route om de Brunssummerheide, met de officiële naam MTBroutes Parkstad, bestaat uit vier lussen die onderling verbonden zijn. Hierdoor kun je zelf jouw ideale route samenstellen. Beginners kunnen een enkele lus pakken terwijl meer ervaren mountainbikers de vier lussen samen kunnen pakken. In dit geval krijgt de route een lengte van 76 km. De routes zijn uitdagend en bevatten veel technische beklimmingen, steile afdalingen en singletrails. Onder de routeaanduiding zie je waarschuwingsbordjes als er bijvoorbeeld een steile drop aan komt zodat je weet wat je kunt verwachten.

De mountainbikeroutes om de Brunssummerheide worden beheert door Mountainbikeclub Discovery in samenwerking met diverse partners waaronder de gemeentes van Parkstad Limburg en de Vereniging Natuurmonumenten. Je kunt de route starten bij de parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum Brunssummerheide in Heerlen. Wil je meer zien van Heerlen? Dit valt er allemaal te beleven in Heerlen.

Margraten-route voor beginnende mountainbikers
De route rondom Margraten is zeer geschikt voor beginnende mountainbikers en leidt grotendeels over het Plateau van Margraten. Hierdoor geniet je tijdens het fietsen van bijzondere vergezichten. De route heeft een lengte van 31 km en loopt door het natuurlijke landschap van het Heuvelland. Het landschap is zeer gevarieerd waardoor dit zo’n mooie tocht is. Zo kom je door bossen, langs akkers en weilanden, heidevelden en boomgaarden.

Ook voor gevorderde mountainbikers heeft deze route genoeg te bieden, zo zijn er een aantal mooie beklimmingen en afdalingen waarvan het adrenaline niveau stijgt. Je fietst voornamelijk over veldwegen maar pakt ook stukken asfalt mee. Rij naar de parkeerplaats bij het Amerikaplein om vanaf daar te starten met de route.

Beeld via Pixabay
https://pixabay.com/nl/photos/actie-avontuur-fiets-fietser-1839225/ 

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!