Deel dit:
Share

Het Limburgs Heuvelland is een prachtige omgeving om te gaan fietsen of mountainbiken. In ieder seizoen is dit een leuke en uitdagende activiteit. Wil jij Limburg op de mountainbike ontdekken maar heb je nog nooit op een MTB gezeten? Mountainbiken is een technische sport waar enige kennis en vaardigheid voor nodig is. Wij geven je een aantal mountainbike tips voor beginners.

Ontspan je lichaam
Met een mountainbike wordt rijden over technisch terrein relatief eenvoudig. Het is even wennen, maar jij moet de fiets het werk laten doen. Dit doe je door te ontspannen en de fiets onder je te laten bewegen. Als je over obstakels rijdt, zoals wortels of rotsen, ga je op de pedalen staan met je kont van het zadel. Ook bij een uitdagende afdaling is de nodige ruimte belangrijk. Steek je ellebogen en knieën naar buiten en hou het stuur losjes beet. Hierdoor zit je lichaam de fiets niet in de weg. Mountainbiken is niet zonder risico. Zorgverzekering vergelijken is verstandig als je deze extreme sport op wilt pakken.

Kijk recht vooruit
Beginners hebben vaak de neiging om hun blik op het voorwiel te houden. Het is juist belangrijk dat je goed voor je uit kijkt, zodat je kunt anticiperen op rotsblokken, boomwortels en kuilen. Als je deze pas op het laatste moment ziet, is de kans groot dat je valt omdat je het obstakel niet meer kunt vermijden. Beginnende mountainbikers kunnen sowieso het best kiezen voor een route met wat minder obstakels en dit langzaam opbouwen. Je schouders leiden je fiets in de bewegingen, dus kijk in een bocht naar waar je uit wilt komen en niet omlaag naar het voorwiel.

Veilig remmen
Met mountainbiken kun je hoge snelheden behalen en de juiste remtechniek is dan ook onmisbaar. Je moet beide remmen even krachtig induwen als je geleidelijk wilt afremmen. Nader je een bocht? Trek de achterrem dan wat harder aan dan de voorrem. Rem nooit in de bocht zelf, want zo kun je onderuit slippen of kan het voorwiel uitbreken. In geval van nood trek je harder aan de voorrem zodat je abrupt tot stilstand komt. Het is belangrijk om niet hard aan de voorrem te trekken in een steile afdaling. De kans is dan groot dat je over je stuur heen klapt.

Voldoende eten en drinken
Dit is een praktische tip. Neem een grote drinkfles of bidon met water mee als je een middagje gaat mountainbiken. Ook is een snack voor onderweg geen overbodige luxe. Als je er de hele dag op uit trekt neem je ook een flinke lunch mee. Met een speciale lichtgewicht rugzak heb je onderweg geen last van het gewicht. Doe jij het liever wat rustiger aan? Dan kun je ook een fietstour maken of op de e-bike stappen.

Spread the word. Share this post!