Limburg heeft een uitgesproken natuurlijke uitstraling. Niet voor niets komen veel mensen uit binnen- en buitenland naar Limburg om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden door de glooiende groene heuvels, langs de authentieke vakwerkboerderijen en langs kabbelende riviertjes. Dit zijn 5 prachtige plekken die je kunt ontdekken tijdens een bezoek aan Limburg.

In ieder seizoen is het belangrijk om lekker naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken. Buiten zijn is erg goed voor de gezondheid en de weerstand. Je bent namelijk lekker in beweging, snuift frisse lucht op en geniet van de zonnestralen op je huid. Zelfs als het bewolkt is neem je tijdens een wandeling buiten nog vitamine D op. Wie standaard verkouden wordt in de herfst of winter kan hier minder gevoelig voor worden door een betere weerstand op te bouwen. Het kruid Enchinacea kan hier eveneens goed bij helpen, doordat dit verkoudheid kan helpen voorkomen.  

Rivierpark Maasvallei
Rivierpark Maasvallei is het hele jaar door een bezoek waard. In de winter krijgt de Maas de ruimte om uit haar bedding te treden, waardoor een uitgebreid netwerk van grindplassen, rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en uiterwaarden ontstaat. Aan de Nederlandse zijde ligt een mooi wandelgebied, maar ook de Belgische kant is een bezoek waard. De wandelroutes leiden je door een afwisselend en waterrijk landschap. Daarnaast ligt er een uitgebreid fietsroutenetwerk waarmee je gemakkelijk je eigen fietsroute samen kunt stellen. 

Nationaal Park De Groote Peel
De Groote Peel ontdek je op je eigen houtje of door je aan te sluiten bij een excursie onder begeleiding van een boswachter. Het vogelrijke natuurgebied laat zich uitstekend te voet ontdekken. Het natuurgebied is het kleinste Nationale Park van Nederland, maar zeker niet minder bijzonder dan de grotere parken. In het broedseizoen zijn hier ruim 90 vogelsoorten te vinden. Vanuit de uitkijktoren, vanaf de uitzicht vlonder of vanaf de knuppelbruggen geniet je van een weids uitzicht over het park. 

Grenspark Kempen-Broek
Het Grenspark Kempen-Broek ligt ter hoogte van Weert, op de grens van beide provincies Limburg. Op de fiets kun je het meeste zien van dit natuurpark, dat zeer divers is en onder andere bestaat uit moeras, hooiland, bos en beekvallei. Ieder gedeelte biedt onderdak aan bijzondere dieren en planten. Het natuurgebied is voorzien van diverse bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters. 

Laurabossen
De Laurabossen liggen vlak bij het Grenspark Kempen-Broek en danken hun naam aan de Lauramijn. Het stuifduingebied is omstreeks 1900 beplant met grove dennen en wordt tegenwoordig omgetoverd tot een eiken-berkenbos om aantrekkelijker te worden voor dieren. 

De Beegderheide
Het natuurgebied De Beegderheide ligt aan de rand van het Maasdal. Dit natuurgebied bestaat uit een afwisseling aan open heideterreinen en dichte bossen. Er liggen vele grote en kleine vennen verspreidt door het natuurgebied, dat een groot aantal dieren en insecten aantrekt. Hier vind je onder andere bedreigde salamandersoorten en libellen, evenals de beschermde heikikker en veldkrekel. In de bossen broeden onder andere spechten, de sperwer en de havik.

Beeld: Tina Kuper via Unsplash
https://unsplash.com/photos/SyWcdKsQgsw

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!