Deel dit:
Share

Natuurgrenspark De Groote Heide is een gebied van 6000 (!) hectare prachtige natuur, dat is 12.000 voetbalvelden met heide, bossen, vennen en riviertjes.

De natuur loopt van de groene zuidkant van Eindhoven tot in het Belgische Neerpelt. Zes gemeenten (Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Neerpelt en Valkenswaard) werken samen door hun natuur te koesteren en er meer bekendheid aan te geven. De Groote Heide is een gevarieerd en veelzijdig natuurgebied van uitzonderlijke waarde. Aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. De unieke biodiversiteit brengt De Groote Heide in de top-tien van Europese natuurgebieden. En voor wie daar niet wakker van ligt nog een sterke aanbeveling: het is er ontiegelijk mooi!

Zo’n honderd jaar geleden was De Groote Heide nog een groot gebied. Door het aanleggen van dorpen, steden, wegen, bossen, weides en akkers werd de natuur onderbroken. Zonde van de natuur zou je zeggen, maar dat is zeker niet waar. Het gebied is op deze manier gevarieerder en landschappelijk aantrekkelijker geworden. Tevens wordt er aan beide zijde van de grens gewerkt aan het herstel van de heidegebieden.

De Groote Heide bestaat uit maar liefst achttien natuurgebieden in Nederland en België. Samen vormen ze het Natuurgrenspark de Groote Heide. Ze zijn al goed verbonden en zullen door middel van nieuwe wegen en paden nog beter worden verbonden.

Het natuurgebied is een paradijs voor buitenmensen. In De Groote Heide kun je eindeloos wandelenfietsenhardlopenwielrennenpaardrijden en mountainbiken, maar bovenal volop genieten van de prachtige natuur. Naaldbossen worden afgewisseld met heidegebieden en er leven veel verschillende diersoorten in het Brabants (NE) en Limburgs (BE) landschap. Naast de mooie natuur zijn er ook historische monumenten en andere bezienswaardigheden te bewonderen in de dorpen en steden. Wat te denken van de Achelse Kluis of Kasteel Heeze?

Naast alle mooie natuur liggen er ook zes gemeenten binnen de Groote Heide. Je kunt hier naar de stad Eindhoven, maar ook naar veel kleine charmante dorpjes waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. In de Nederlands-Belgische streek kun je volop genieten van de natuur, rust en ruimte.

Deel dit bericht!