Wandelnet en NS hebben de nieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’ gelanceerd. Pak je rugzak, trek de wandelschoenen aan, stap in de trein en kom naar Maastricht.

Deze NS-wandeling brengt je van Maastricht door het groen naar Valkenburg aan de Geul. Waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, wandel je nu in alle rust via de Groene Loper – een groen lint van voet- en fietspaden – de stad uit. Na een klein uur sta je midden in de Limburgse heuvels. Via akkers en bossen loop je naar de Curfsgroeve, een oude mergelgroeve. Dan daal je af naar de Geulhemermolen en volg je geruime tijd rivier de Geul.

De hoofdroute eindigt bij station Valkenburg (13 km), een prachtig rijksmonument én het oudste nog in gebruik zijnde station van Nederland. Je kunt ook doorwandelen en de Geul verder volgen door een bosrijk dalletje met een paar kastelen, naar het idyllische Schin op Geul (17 km totaal).

Bevers langs de Geul
Bij de Geulhemermolen is voor het eerst de Geul te zien. Dit snelstromende riviertje ontspringt nabij het Belgische Lichtenbusch en mondt bij Itteren in de Maas uit. De bever, het grootste knaagdier van Europa, voelt zich sinds 2010 goed thuis in en langs de Geul. Als je op zoek gaat, kun je de knaag- en glijsporen bijna niet missen. Vooral de wilgen langs de Geul zijn erg geliefd bij de bevers. Ze leggen indrukwekkende beverdammen aan en bouwen burchten. De kans dat je een bever tegenkomt tijdens je wandeling is klein, ze zijn vooral in de schemering en ’s nachts actief. 

Op naar de Zuid-Limburgse heuvels
Al 32 jaar ontwikkelt Stichting Wandelnet in samenwerking met NS de NS-wandelingen. Met deze nieuwe wandeling in Zuid-Limburg is er keuze uit 46 dagwandelingen van station naar station. Deze populaire wandelroutes worden beschreven, gecontroleerd en gemarkeerd door honderden enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet en Nivon Natuurvrienden. De nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul is mede tot stand gekomen door Visit Zuid-Limburg.

De routebeschrijving, het routekaartje en gpx-track van NS-wandeling Valkenburg aan de Geul zijn gratis te downloaden via wandelnet.nl en ns.nl/dagjeuit.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!