Deel dit:
Share

Ohé en Laak is samen met Stevensweert gelegen op het Eiland in de Maas, een (voormalig) eiland tussen twee rivierarmen van de Maas, vlak ten westen van het stadje Echt. De oude rechterarm is de Oude Maas.

Door zand- en grindafgravingen op diverse plaatsen op het eiland zijn er rondom het dorp verschillende plassen ontstaan, waaronder de Dilkensplas, de Schroevendaalse plas, de Teggerse plas en het meest recent de Molenplas. Tegenwoordig worden deze gebruikt voor waterrecreatie en als natuurgebied, waardoor de plaats vele toeristen trekt. Er bevindt zich een kleine jachthaven.

Centraal in Ohé staat de parochiekerk O.L. Vrouw Geboorte uit 1867, een driebeukige kruisbasiliek in neoromanogotische stijl, de eerste in Nederland in deze stijl, naar een ontwerp van architect A.C. Bolsius, oud-leerling van P.J.H. Cuypers. De kerk is een Rijksmonument.

Ohé en laak kent thans nog een kasteel dat de naam Hasselholt (“Het Geutje”) draagt, een naar verhouding klein kasteel met een markante Maaslandse renaissance gevel uit 1651. Hasselholt is het enige overgebleven kasteel van de drie die Stevensweert en Ohé en Laak kenden. Hasselholt is zeer waarschijnlijk gebouwd tussen 1500 en 1600 en wordt bewoond door Baron van Hövell tot Wester­flier. Oorspronkelijk werd het opgetrokken in een laat-gotische stijl met hier en daar stuk­jes renaissance. Met de restauratie in 1970 is het behoor­lijk opgeknapt.

In de buurt ligt ook “Huize Geno”, een grote hoeve uit 1780-1788, gelegen op de hoek waar de weg naar Stevensweert afbuigt.

Foto: “Ohé kerk” door Tibor op de Nederlandstalige Wikipedia – Verplaatst vanaf nl.wikipedia naar Commons. Licensed under Publiek domein via Wikimedia Commons

Deel dit bericht!