Iedereen die onderzoek doet in archieven zal vroeger of later met de (on)leesbaarheid van oude teksten geconfronteerd worden. Paleografie is een onmisbare hulpwetenschap voor de ontcijfering van oude, geschreven bronnen. Dit les- en oefenboek bevat een bloemlezing van oude handschriften (met bijbehorende transcripties), afkomstig van kloosters, ambachtsgilden, schepenbanken, notarissen, families, gemeenten en gewestelijke instellingen in Nederlands Limburg.

Ambtelijke stukken zijn bij uitstek geschikt als oefentekst, want zij maken de lezer vertrouwd met het taalgebruik en de terminologie van akten, waaruit archieven nu eenmaal grotendeels bestaan. Hiervan zijn in de selectie zoveel mogelijk verschillende schriftsoorten over zoveel mogelijk verschillende onderwerpen opgenomen. Maar deze uitgave bevat ook levendiger oefenhandschriften; over onderwijs, ziekte, medicinale en culinaire recepten, toverij, burenruzie, infanticide, een vondelingetje en de executie van misdadigers.

De teksten zijn ingedeeld in vier moeilijkheidscategorieën en voorzien van een beschrijving van de inhoud, de herkomst en een woordverklaring. Oud Schrift in Limburg is een praktische handleiding met tekstvoorbeelden, tips voor transcriptie, afkorting en notatie van cijfers en munteenheden. Niet alleen geschikt voor onderzoekers in Limburgse archieven; ook geïnteresseerden elders in Nederland zullen er veel profijt van hebben.

Het boek biedt behalve een doorsnee van de rijke inhoud van de Limburgse archieven ook een inkijkje in het dagelijks leven van weleer.

Koop bij bol.com

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!