De gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld en Beekdaelen vormen samen Parkstad Limburg. Een deel van Parkstad staat nog altijd bekend als Oostelijke Mijnstreek.
Het voorvoegsel ‘Parkstad’ verwijst naar de karakteristieke, ruimtelijke ordening van mijnkoloniën die onderling gescheiden zijn door landbouwgebieden of natuur.
Het karakteristieke van de omgeving is de grote verwevenheid tussen het platteland en de stad. In de stedelijke gebieden liggen vele groene eilanden en groenstroken die doorlopen naar het platteland, zodat de overgang van stedelijk naar landelijk natuurlijk verloopt. Een deel van de Parkstad vormt geen onderdeel van de Oostelijke Mijnstreek, maar van de streek Heuvelland. Dit zijn de gemeenten Nuth, Simpelveld en Voerendaal.
In het deel van dit gebied dat bekendstaat als Oostelijke Mijnstreek is tussen circa 1900 tot circa 1975 op industriële wijze steenkool gewonnen. Inmiddels zijn alle steenkoolmijnen en mijnterreinen ontmanteld en heringericht als woonwijken, recreatiegebieden of bedrijventerreinen. Deze herstructurering staat bekend onder de naam ‘Van zwart naar groen‘.
Afgelopen jaren was Parkstad Limburg de snelst groeiende toeristische regio van Nederland. Deze lijn wordt doorgetrokken waarbij de Oostflank van Parkstad als meest kansrijk gebied wordt betiteld, met de meeste attracties.
Steenkoolwinning
In de periode 1900 tot 1960 draaide de economie in de regio voornamelijk rondom de steenkoolwinning. De streek, ook wel de Oostelijke Mijnstreek genoemd, behoorde tot de welvarendste gebieden van het land. In 1955 stonden de vier grootste gemeenten (Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Landgraaf) uit de streek in de top 25 van gemeenten met het hoogste aantal hoge inkomens.
Na 1960 kreeg de steenkool snel concurrentie van andere andere energiebronnen zoals olie en gas. In 1965 werd door het kabinet besloten om de mijnindustrie te sluiten omdat de exploitatie niet langer rendabel was. Veel hoger opgeleide werknemers trokken in de periode 1960 – 1970 weg uit de regio om elders te gaan werken. Op 31 december 1974 werd de laatste steenkoolmijn in de regio, de Oranje-Nassau I, gesloten. Met de sluiting van de steenkoolmijnen verdween een groot aantal banen.
Wereldprijs voor Parkstad Limburg!!
In april 2016 maakte de jury van de World Travel & Tourism Council (WTTC) in Dallas (VS) bekend dat Parkstad Limburg de Tourism for Tomorrow Award 2016 – de hoogste
toeristische onderscheiding ter wereld – heeft gewonnen. Vooral de
structurele, complete aanpak die in korte tijd leidde tot een succesvolle ontwikkeling
van een ‘zwart naar groen’ gebied, werden geroemd door de jury. Parkstad Limburg
was één van de drie finalisten in de categorie Destination voor deze prestigieuze
WTTC Award 2016. Parkstad Limburg is daarmee de eerste Nederlandse bestemming
die de prijs wint en nu wereldwijd te boek staat als een van de toonaangevende regio’s
op het gebied van toerisme.
Waarom Parkstad Limburg deze wereldprijs won?
Parkstad Limburg is het enige voorbeeld in Nederland van de transitie van een voormalig mijngebied naar een toeristische bestemming. Het project bewijst dat een lelijke regio mooi kan worden op haar eigen manier met accenten op de juiste plekken. Overheden,
ondernemers, inwoners en de VVV werkten intensief & vastberaden samen en ontwikkelden in 15 jaar tijd een toeristische bestemming van formaat. Met een omzet in 2015 van € 368 miljoen en 5800 nieuwe fulltime banen.
In 2015 werd 29% van de totale toeristische omzet van Zuid-Limburg zelfs gerealiseerd door dit vroeger ‘lelijkste gebied’ van de regio. Bereikt in een economisch moeilijke tijd door; politieke leiders en investeerders met visie die het mogelijk maakten grote dagattracties te bouwen (GaiaZOO, SnowWorld), natuur aan te leggen (Park Gravenrode), wandel- en fietsroutes te ontwikkelen, een cultureel klimaat te creëren (Pinkpop, Cultura Nova), het mijnverleden te koesteren en betrokkenheid te zoeken bij de inwoner door het aantrekken van vrijwilligers en nadrukkelijk over de grenzen heen te durven kijken naar onze buurlanden. Daarbij heeft de ontwikkeling van Parkstad Limburg het korte bestemmingstoerisme naar Zuid-Limburg doen toenemen omdat het gebied aantrekkelijker is geworden voor de toerist en recreant.
Bronnen: Wikipedia en Parkstad-Limburg.nl