margraten

Wil je ze ook leren kennen, de Amerikaanse soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid? Bezoek dan de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten met de gids van Soldatenverhalen Margraten!

Tijdens de gratis rondleiding vertelt de gepassioneerde gids over de levens en offers van circa tien soldaten, die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je maakt kennis met soldaten van verschillende legeronderdelen en met diverse achtergronden. Door het tonen van foto’s krijgen deze soldaten ook een gezicht.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk en eenvoudig. Maak hiervoor een keuze uit de geplande data of neem contact op voor een aparte afspraak. Rondleidingen in het Engels zijn ook mogelijk. 

Data en aanmelden

 • Data zijn te vinden in de Agenda. Nieuwe data worden steeds circa 1-2 maanden vooraf toegevoegd.
 • Vooraf geplande rondleidingen vinden meestal plaats in weekenden. Tijdens lokale schoolvakanties ook op doordeweekse dagen.
 • Aanmelden is noodzakelijk en eenvoudig via het digitale aanmeldformulier. Dit kan tot uiterlijk een uur voor aanvang. Na verzending ziet u een bevestiging in uw scherm. De link voor het digitale aanmeldformulier is te vinden op de homepage en de pagina met de Agenda.
 • Geplande rondleidingen gaan alleen door als er aanmeldingen zijn.
 • Contact opnemen voor een aparte (groeps)afspraak is ook mogelijk! We stemmen dan samen de datum en starttijd af. Zeer geschikt als activiteit met bijvoorbeeld uw familie, vrienden, collega’s of vereniging.

Goed om te weten

 • Prijs: gratis. Er is geen commerciële doelstelling aan de rondleidingen verbonden.
 • Duur: 1,5 tot 2 uur.
 • Startpunt: op de Amerikaanse Begraafplaats bij de Spiegelvijver, recht voor de toren.
 • Beschikbare talen: Nederlands en Engels. Engelstalige rondleidingen alleen op aanvraag. Gelieve hiervoor contact op te nemen.
 • Ook geschikt voor kinderen (vanaf 10 jaar) en jongeren.
 • Groepsgrootte: per geplande rondleiding maximaal 30 personen. Bij rondleidingen op afspraak stemmen we de groepsgrootte samen af.
 • Bij (zeer) slecht weer of door overmacht (bijv. ziekte van de gids) kan een rondleiding worden afgelast. Indien afgelasting noodzakelijk is, wordt dit vermeld op de pagina met de Agenda. Uiterlijk een uur voor aanvang van de betreffende rondleiding.
 • Ook geschikt voor schoolklassen en studenten. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Scholen.

Wie is de gids?
Mijn naam is Jori Videc. Ik ben in 1992 geboren in Heerlen. Van jongs af aan heb ik grote interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In het dagelijks leven ben ik docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Ik ben jarenlang gids geweest in het voormalige Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek en sinds circa vijf jaar geef ik rondleidingen op de Amerikaanse Begraafplaats. Tevens ben ik een van de auteurs van de boeken De Gezichten van Margraten, zij bleven voor altijd jong (2020) en The Faces of Margraten, they will remain forever young (2023). Inmiddels zijn er ruim 4000 exemplaren van verkocht.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x