De bewegwijzerde wijnroute ‘Route des Vins Berg en Terblijt – Houthem St. Gerlach’ is een rank aan de wijnstok van de populaire Routes des Vins in Wahlwiller-Eys, Ubachsberg, Winthagen en de Wijngaardwandelingen in Noorbeek en Meerssen. Wie kennis wil maken met de Zuid-Limburgse wijngaarden tijdens een educatieve route in het gevarieerde landschap van gemeente Valkenburg aan de Geul, is van harte welkom. Visit Zuid-Limburg verleidt gasten en inwoners graag om wijnregio Zuid-Limburg te beleven en het wijntoerisme te bevorderen.

Route des Vins Berg en Terblijt – Houthem St. Gerlach
De 12 km lange wijnroute door gemeente Valkenburg aan de Geul voert je langs 4 jonge wijngaarden en 1 fruitgaard: Wijngoed Lenoire, Dorpswijngaard Halte St. Gerlach, Leerwijngaard Entre Les Collines, Wijndomein St. Martinus – locatie Château St. Gerlach en Fruitbedrijf Huids. De wandelaar ontdekt het verhaal achter deze jonge wijngaarden, ervaart de passie van de wijnboeren en leest over mooie samenwerkingen. In Vilt maak je kennis met een bijzonder fruitbedrijf dat cider produceert. De spectaculaire rotswoningen van de blokbrekers, natuurgebied Ingendael, hellingbossen en verrassende uitzichten zijn ook onderdeel van de themawandeling. Borden bij de wijngaarden voorzien onder meer in informatie over de wijnen en het productieproces ervan. De route is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul.

“Een wijnroute is een fantastische aanvulling voor onze ‘wandelgemeente’ waaronder het vijfsterrenlandschap, de Heuvelland4daagse en de vele bewegwijzerde wandelroutes. Allemaal ingrediënten voor bezoekers om naar Valkenburg te komen en hier te wandelen. Zuid-Limburg is steeds bekender als wijnregio. Een mooie combinatie om al wandelend kennis te maken met de wijngaarden in Valkenburg aan de Geul” aldus Kevin Rouwette, wethouder Economie, Toerisme en Recreatie van gemeente Valkenburg aan de Geul.

Een eeuwenoud landschapsmozaïek
Grote hoogteverschillen, stromende beken, wegen met haarspeldbochten, diepe kalksteengroeves, kilometerslange mijngangen om in te verdwalen, indrukwekkende steile randen en schitterende vergezichten. Een uniek mozaïek van landschapselementen vind je in Valkenburg aan de Geul.

Onder het oppervlak ligt bovendien een afwisselende geologie, gedomineerd door kalksteen uit het Krijttijdperk. Dit zeventig miljoen jaar oude restant van een tropische krijtzee zit vol prehistorische sporen, zoals skeletten van roofzuchtige maashagedissen. Onderweg worden deze eeuwenoude sporen zichtbaar in de vorm van mergelrestanten. Deze rijke bodems samen met de vele hellingen maken dan ook dat de wijnbouw rondom Valkenburg aan de Geul flink groeit.

Wijnregio Zuid-Limburg
Met steeds meer wijngaarden die uit de grond ‘schieten’, wijnboeren die internationaal prijswinnende wijnen leveren én een Beschermde Oorsprong Benaming (BOB) springt Zuid-Limburg steeds meer in het oog als wijnregio. De combinatie van rijke bodems, de vele hellingen én het ambacht van de wijnbouwer maken de regio uniek ten opzichte van andere regio’s in Nederland. Het thema wijn is sterk verbonden met het DNA van onze regio. Ook gemeenten stellen het thema als steeds hogere prioriteit in hun toeristische visie waardoor de wijnroutes volop in ontwikkeling zijn om zodoende het kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen.

Voor meer informatie: partners.visitzuidlimburg.nl/wijnregio

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!