Deel dit:
Share

Stevensweert ligt samen met Ohé en Laak op een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt, het “Eiland in de Maas”. De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. De andere arm is de Oude Maas.

Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om het plaatsje werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Stevensweert heeft tot op heden zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden. De originele vestingwal bestaat niet meer. Vanaf 1713 kwam Stevensweert samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een klein deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal van een bastion, ravelijn en bijbehorende gracht noordzijde van Stevensweert.

In Stevensweert staat een windmolen uit 1722, de Hompesche Molen. Een deel van Stevensweert is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er verschillende rijksmonumenten. In het in 1858 door de beroemde bouwmeester Pierre Cuypers ontworpen gemeentehuis is sinds 1983 het streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak gevestigd.

Bron: Wikipedia

Afbeelding: RivierenkaartStevensweert door Ed Stevenhagen op de Nederlandstalige Wikipedia

Spread the word. Share this post!