Test jouw kennis over de eikelmuisDat de eikelmuis het meest bedreigde zoogdier van Nederland is, weten de meesten hopelijk al. Maar wat weet jij nog meer van dit prachtige dier? Test nu je kennis en doe deze zomer de eikelmuisquiz. Daag ook je vrienden, familie en kennissen uit en ga de strijd aan – wie weet het meest? Kom snel meer te weten over hoe oud een eikelmuis wordt of hoelang het dier slaapt, en speel de quiz!

Eén antwoord kunnen we al verklappen, want wist je dat er in Nederland nog maar 100 tot 150 eikelmuizen leven? De eikelmuis komt niet alleen in Nederland voor, maar ook in het zuiden van Europa – Spanje, Italië, Kroatië. Dus ben je in één van deze landen op vakantie? Wie weet kom je dan, als je heel veel geluk hebt, wel een eikelmuis tegen. In Nederland zul je de eikelmuis niet snel in het wild zien. Dat heeft verschillende redenen. Eén: hij is zeer zeldzaam en om de populatie goed te beschermen willen we de eikelmuis en zijn leefgebied zo min mogelijk verstoren. Dus we doen meteen een beroep op je: ga niet actief op zoek naar de eikelmuis. Een andere reden is dat de eikelmuis vooral ’s nachts actief is en diep in struwelen leeft. En de derde reden is dat de eikelmuis familie is van de slaapmuizen en dus het grootste deel van het jaar slaapt.

Leer de eikelmuis kennen
Nu vraag je je misschien af hoe je het dier dan kan leren kennen als je ‘m niet in het wild kan zien? Speciaal voor het Jaar van de Eikelmuis worden er heel voorzichtig wat beelden gemaakt die je op het YouTube-kanaal van de Zoogdiervereniging kan bekijken. En als je deze vakantie nog naar de dierentuin gaat, kies dan voor DierenPark Amersfoort, GaiaZOO, of binnenkort ook Artis, want daar hebben ze eikelmuizen en kun je ze bewonderen. Voor de zomer is er ook een eikelmuisbeleefpakket samengesteld om je even helemaal onder te dompelen in de wereld van de eikelmuis. Nieuwsgierig? Houd dan de zoogdierwinkel in de gaten.

Speel de quiz
Wil jij de beste score voor de quiz? Bereid je dan nog even voor en bekijk verschillende websites met meer informatie over de eikelmuis:

En klik hier om de quiz te spelen. Veel succes!

Kom binnenkort meer te weten over het zenderonderzoek
Vind je het nu heel erg leuk om meer te weten te komen over de eikelmuis en wat er tijdens het Jaar van de Eikelmuis allemaal gebeurt om ervoor te zorgen dat hij in Nederland niet uitsterft? Houd dan de socials van de genoemde dierentuinen en Zoogdiervereniging in de gaten. Binnenkort vertellen we je bijvoorbeeld meer over het zenderonderzoek dat nu plaatsvindt.

Tekst: Ellen van Norren, Eveline van der Jagt en Annelies Elsendoorn, Zoogdiervereniging
Foto: Wesley Overman
Logo Jaar van de Eikelmuis: Eveline van der Jagt

Bron: Nature Today

Deel dit:
Test jouw kennis over de eikelmuis

Deel dit bericht!