Aantrekkelijke wandelwegen leiden u door een afwisselend mozaïek van landschappen waar veen, heide, bossen en meren bijzondere leefgebieden vormen voor allerlei verschillende planten en dieren.

De aantrekkingskracht van de Teverener Heide wordt bepaald door de karakteristieke afwisseling van vochtige en droge, dichte en open landschappen. De binnenduinen en hoogvenen zijn in 1977 uitgeroepen tot beschermde natuur. Dit natuurgebied, dat nu 450 hectare groot is, maakt met zijn bijzondere biotopen sinds 2001 deel uit van het Europese netwerk “Natura 2000”.

Lange verbondenheid
Op de Teverener Heide zijn mens en landschap door een lange gemeenschappelijke geschiedenis met elkaar verbonden. De opvallende naaldbossen, de open heidevlaktes en de meren ontstonden nadat de mens het gebied had ontbost en het vervolgens weer gebruikte voor bosbouw, als weidegebied voor schapen en voor de winning van grind. In de loop der jaren ontstond zo een cultuurlandschap dat ook interessante leefgebieden biedt voor de natuurlijke flora en fauna. Alleen de waardevolle hoogvenen zijn van meet af aan hun geheel eigen, natuurlijke weg gegaan.

Meer informatie

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!